in

NJENA SMRT JE ZAPALILA AMERIKU Tri policajca, 32 ispaljena hica a NIKO NE ODGOVARA ZA UBISTVO CRNKINJE

Državna istraga o smrti Brione Tejlor, Afroamerikanke koju su policajci upucali u njenom domu u Luizvilu tokom pretresa u okviru istrage o narkoticima, razotkrila je poslednje trenutke njenog života, otkrivajući da je 26-godišnjakinja ubijena dok je stajala pored svog dečka kada je ustreljena sa šest metaka. Njena smrt je izazvala proteste na proleće, a sada, šest meseci kasnije, ona pravda i dalje nije zadovoljena što je dovelo do novog talasa nezadovoljstva.

Na konferenciji za novinare u sredu državni tužilac Кentakija Danijel Kameron dao je detaljan prikaz redosleda događaja tog kobnog 13. marta. On je citirao rezultate istrage zasnovane na balističkim izveštajima, pozivima upućenim hitnim službama i izjavama svedoka.

To se dogodilo nakon što je velika porota optužila policajca Breta Henkisona po tri tačke ugrožavanja bezbednosti zbog toga što su neki meci tokom pucnjave završili u domovima komšija Tejlorove, inače medicinske radnice.

Preostala dvojica policajaca, Džon Metingli i Majls Kosgrou, koja su učestvovala u pucnjavi u martu, nisu optužena uprkos višemesečnim demonstracijama tokom kojih su učesnici tražili da se uhapse svi policajci povezani sa ovim ubistvom.

Rezultati četvoromesečne istrage rasvetlili su događaje koji su doveli do smrti Tejlorove. Policajci su nakon ulaska u njen stan ispalili ukupno 32 metka.

– Ukupno je šest metaka pogodilo Tejlorovu. Medicinski dokazi koje je tim pribavio ukazuju na to da je samo jedan hitac bio fatalan. Daljnji medicinski dokazi pokazuju da je Tejlorova umrla od fatalnog hica u roku od nekoliko sekundi do dva minuta nakon što je bila pogođena – rekao je Kameron.

Prema nalazima istražitelja, ona je pogođena dok je stajala u hodniku zajedno sa dečkom Кenetom Vokerom, prenosi “Dejli mejl”.

Raniji izveštaji su tvrdili da je Tejlorova spavala u krevetu kada su policajci upali u njen stan i otvorili vatru.

Istraga je takođe potvrdila da su policajci pokucali pre nego što su, izvršavajući nalog, ušli u stan. Ranije se govorilo da su trojica policajaca ušla u stan, a da prethodno nisu najavila svoje prisustvo.

– Nadređeni su policajcima savetovali da pokucaju i najave svoje prisustvo prilikom izvršavanja ovog naloga za pretres. Narednik Metingli i detektivi Kosgrou i Henkison nisu učestvovali u istrazi postupka ili pribavljanju naloga za pretres. Pozvani su na dužnost kao dodatno osoblje koje je trebalo da izvrši uručenje naloga za pretres. Prema izjavama svedoka, oni su pokucali i sa udaljenosti najavili svoje prisustvo – kazao je Kameron.

Matingli je prvi ušao u stan gde je rekao da je zatekao Vokera kako drži pištolj.

– U svojoj izjavi on je rekao da je muškarac držao pištolj ispruženih ruku, u pozi spremnoj za pucanje – objasnio je Kameron.

Voker je priznao da je ispalio jedan hitac i da je bio prvi koji je zapucao. Taj hitac je, kako pokazuje istraga, pogodio Metinglija. Zauzvrat je on ispalio šest metaka, dok je gotovo istovremeno, stojeći na ulaznim vratima, Kosgou ispalio 16 metaka. Šest metaka je tom prilikom pogodilo Tejlorovu.

U međuvremenu, detektiv Henkison, jedini optužen u ovom slučaju, pucao je iz oružja deset puta, pogodivši pritom spoljna staklena vrata i prozor spavaće sobe. Neki od metaka su završili u komšijskom stanu u kome su se u tom trenutku nalazili muškarac, trudna žena i dete.

– Nema konačnih dokaza da je bilo koji metak ispaljen iz oružja detektiva Henkisona pogodio Tejlorovu – rekao je Kameron.

Početni balistički izveštaji nisu mogli da utvrde ko je od trojice policajaca ispalio hitac koji je ubio Tejlorovu. Kameron je zatim naložio FBI-ovoj laboratoriji za kriminal da sprovede odvojenu analizu i ona je pokazala da je fatalni metak ispalio Kosgrou.

Iako se veruje da je Kosgrou ispalio kobni metak, on i Metingli nisu optuženi nakon što su istražitelji utvrdili da su njihovi postupci bili opravdani jer je Voker prvi otvorio vatru.

– Prema zakonu Кentakija, upotreba sile od strane Metinglija i Kosgroua bila je opravdana kako bi zaštitili sebe. Ovo opravdanje zabranjuje nam da podnesemo krivične prijave u slučaju Brione Tajler – rekao je Kameron.

FBI još istražuje potencijalna kršenja saveznog zakona u ovom slučaju.

Protesti

Nakon što su objavljene optužbe, učesnici protesta okupili su se kod improvizovanog spomen-obeležja, postavljenom u znak sećanja na Tejlorovu, u gradu Luizvilu, i pozvali državnog tužioca Kamerona da podnese ostavku.

Ubrzo su na ulice širom Amerike izašli učesnici pokreta “Crni životi su bitni” (Black lives matter) i ostali nezadovoljni konačnom presudom. Protesti su na nekim mestima prerasli u nasilne nerede u kojima su ranjena dvojica policajaca.

Smrt Brione Tejlor, kao i smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu u Mineapolisu, izazvala je proteste širom Amerike, tokom kojih učesnici traže rasnu pravdu i da policija prekine sa prekomernom upotrebom sile.