in

Nova vlast u Crnoj Gori izabrala Aleksu Bečića za predsednika Skupštine CG

Lider koalicije “Mir je naša nacija” i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Izbor Bečića podržali su poslanici tri pobedničke koalicije – “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Ðeljošaj.

Uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, a protiv je bila Liberalna partija.

Nakon tajnog glasanja Bečić je položio zakletvu:

“Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savesno, tako mi Bog pomogao”, rekao je Bečić nakon glasanja.

“Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji”, rekao je Bečić u obraćanju poslanicima.

Zahvalio je na izboru kolegama iz koalcijija, posebno kolegama iz manjinsjkih partija na podršci i ukazanom poverenju.

“Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali”, poručio je Bečić

Poručio je da demokratska kultura i kohezija u društva nalaže da onaj ko je na čelu parlamenta mora da štiti opoziciju, jer bez nje nema parlamentarizma.

Rekao je da parlament nikada više ne sme biti “protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore”.

“Parlament je temelj i krov CG, duša demokratije i to niko ne sme ugroziti. Nepoštovanje, netoleranciju i svađe treba da zamene dijalog, tolerancija”, naveo je Bečić.

Konstitutivnoj sednici nije prisustvovao predsednik Milo Ðukanović.

Sednica je počela verifikacijom 81 poslaničkog mandata.

Tri pobedničke koalicije, koje čine buduću vlast u Crnoj Gori, predložile su da mandatar bude nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić.

O Bečiću kao predsedniku su se izjasnili predstavici svih stranaka, a najčešće ponovljena rečenica današnjeg zasedanja je bila: “Srećna vam sloboda, građani Crne Gore”.

Najčešće objavljivani kadrovi na televiziji bili su oni na kojima je DPS sa svojim dugogodišnjim partnerima na mestima u parlamentu određenom za opoziciju, što nije viđeno poslednjih 30 godina.

(Tanjug,B92)