in

NOVE MERE I U SEVERNOJ MAKEDONIJI Maske i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, ali i zabrana okupljanja

Parlament Severne Makedonije usvojio je večeras izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Za amandmane su glasala 53 poslanika, dok je 26 bilo uzdržano.

Foto: georgi licovski / EPA;

Kako prenosi MIA, amandmani se odnose na privremene mere nošenja zaštitne opreme za lice prilikom izlaska iz kuće, odnosno prilikom kretanja na javnom mestima, na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao što su pijace, javnim prevoz, državne institucije, prodavnice, banke, zdravstvene ustanove…

Privremene mere uključuju odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus, zabranu porodičnih okupljanja i okupljanja grupa u određenim periodima, kao i zabranu okupljanja na javnom mestima.

Makedonski ministar zdravlja Venko Felipče rekao je da su izmene zakona posledica porasta broja slučajeva korona virusa i prenatrpanosti bolnica, kao i lekcija naučenih iz prethodnih preventivnih mera.

On je dodao da se amandmanima reguliše način ophođenja prema pacijentima, kao i veća nadležnost inspektorata u pogledu kontrole primene mera.

VIDEO: SZO: Svi simptomi korona virusa