in

O samoizolaciji naših građana nakon povratka iz inostrastva RAZMIŠLJAMO SVAKI DAN

Stabilizacija i opuštanje ne treba da znači da se i mi opustimo jer je virus tu i moramo da poštujemo sve mere. To nas čeka u narednom vremenskom periodu, ne treba da bude prioritet već treba da smognemo snage i da se i dalje ponašamo kako smo se ponašali do sada – tako je odgovorila doktorka Darija Kisić Tepavčević na pitanje o produžetku radnog vremena kafića, restorana i marketa.

Ona je, gostujući na RTS-u istakla i da za nošenje maske ne treba da gledamo samo kao na vremensku odrednicu, jer ćemo ih nositi sve dok je virus prisutan.

– Preventivne mere su te koje će nas štititi i od drugih respiratornih infekcija koje nas čekaju na jesen i zimu – dodala je ona.

“Svako okupljanje predstavlja neki faktor rizika”

Još jednom je upozorila na faktore rizika i koliko je važno da se poštuju epidemiološke mere.

– Svako okupljanje predstavlja neki faktor rizika, ako se poštuju preventivne mere rizik se svodi na minimum. Vraćamo se u životne aktivnosti i ne treba da dozvolimo da se virus prenosi, već da postujemo mere jer se tako smanjuje verovatnoća prenosa. Stalno jedno te isto ponavljamo, dosadni smo više, ali to je ono što spašava živote – naglasila je ona.

“Najveći broj zaraženih u Beogradu”

Doktorka Kisić Tepavčević je rekla da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu.

– Poslednjih nedelja beležimo trend pada, on nikada nije linearan i ne mora da znači da svaki novi dan bude manje obolelih. Manje je opeterećenje zdravstvenog sistema i ima manje pacijenata u kovid ambulantama. Situacija i dalje nije sigurna jer je virus tu, manji je broj obolelih, a naučili smo da broj obolelih zavisi od učestalosti primene preventivnih mera. Moramo da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno. Nemamo novo žarište gde je zona intenzivne transmisije, a veći broj zaraženih je u našim većim gradovima, najviše u Beogradu – istakla je ona.

“Virus cirkuliše i na odmoru”

Kada je reč o povratku naših državljana sa letovanja i obaveznom karantinu, dr Kisić Tepavčević je rekla da se situacija prati svakodnevno.

– Ono što je bitno da znaju oni koji odlaze je da je epidemiološka situacija lošija u svim drugim trenutnim atraktivnim destinacijama, nego u našoj zemlji. Ako idu na odmor treba da shvate da tamo virus cirkuliše i ako su na odmoru moraju da poštuju preventivne mere. Ako se inficiraju u drugim državama nastavlja se sekundarna transmisija u našoj zemlji. Ako se vraćaju, da se u narednih 14 dana ponašaju još savesnije, da znaju da su možda asimtpiomatski nosioci infekcije i da čuvaju najbliže. Razmišlja se svaki dan da li će da imaju izolaciju pri povratku, radi se aktivan epidemiološki nadzor nad ovim oboljenjem, ako do toga dođe bićete obavešteni – zaključila je dr Kisić Tepavčević.

BONUS VIDEO: Kisić: Broj asimptomatskih slučajeva je bar 5-10 puta veći