in

Opozicija i građani udarili na francusku vlast zbog slučaja prebijanja devojke jer je zabavljala sa Srbinom

U Francuskoj se još nije slegla prašina nakon što je otkriveno da je porodica brutalno pretukla devojku (17) iz BiH samo zato što se zabavljala sa Srbinom.

Priča o brutalnom iživljavanju dospela je u medije, nakon što je devojka završila u bolnici sa polomljenim rebrom, modricama i povređenim uhom, ošišana do glave. Podsetimo, nasilje na devojkom, koja je sa porodicom došla da živi u Francuskoj 2017. godine, odigralo se prošle nedelje, nakon što je odlučila da se uda za Srbina.

Naime, porodica devojčice se po dolasku u Francusku naselila u Bezansonu, u četvrti koja je veoma naseljena migrantima, uključujući i srpsku porodicu koja živi u istoj zgradi. Pre nekoliko meseci devojka je otpočela vezu sa Srbinom i oboje su se zaljubili. U prvi mah porodica 17-godišnje muslimanke nije uzimala ovu vezu za ozbiljno, sve dok ih mladi nisu obavestili da žele da se venčaju, piše “Telegraf“.

Tada su joj roditelji oduzeli mobilni telefon i zabranili joj da se čuje sa momkom.

– Ti si muslimanka, ne možeš se udati za Srbina – navodno su joj rekli ogorčeni njenim izborom.

Kako nije uspela da odobrovolji roditelje, devojka je prošle sedmice pobegla od kuće zajedno sa dečkom. Ona se roditeljima javila i rekla im da je to bila njena odluka, a majka je pokušala da je umiri i privoli da se vrati nazad kući.

Nakon četiri dana, devojka je u pratnji dečka i njegovih roditelja došla u stan u kojem je živela sa roditeljima i četvoro braće i sestara, ali je tada nastao potpuni haos. Odmah po ulasku majka ju je ošamarila, a otac je odvukao u sobu. Mladić je uspeo da im se otrgne i zajedno sa roditeljima izleti iz stana kako bi pozvali pomoć.

Dok policija nije stigla, otac, majka, tetka i ujak su devojku udarali po licu i telu, a otac je njenom bratu naredio da mu donese mašinicu, i potom je devojku ošišao do glave.

Policija je ubrzo stigla na lice mesta i pohapsila celu familiju, a devojka je hitno prevezena u bolnicu gde su joj konstatovane teške telesne povrede.

Vlasti rešile da ih proteraju
U danima koji su usledili vlasti u Francuskoj saopštile su da će proterati porodicu iz BiH.

– Čim se završi sudska procedura, biće sprovedeni do granice jer nemaju šta da traže na tlu Francuske – najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen na Tviteru.

Nakon toga je, prema pisanju francuskih medija, nastala prava bura na društvenim mrežama. Građani su želeli da znaju da li je tako jednostavna procedura proterati čitavu porodicu, a mnogi su se zapitali šta će u tom slučaju biti sa devojkom i da li će i nju proterati i prisiliti da živi sa roditeljima nasilnicima.

Naime, devojka je za sada smeštena pod sudsku zaštitu i roditeljima, ali i rođacima, zabranjen je svaki kontakt sa njom. Oni bi u oktobru trebalo da se pojave pred sudom, gde će odgovarati zbog krivičnog dela nasilje nad maloletnim licem.

Dok traje suđenje, maloletna devojka trebalo bi da bude smeštena u hraniteljsku porodicu. Mada, ukoliko se suđenje oduži i njena sudbina može da se promeni, s obzirom na to da će za šest meseci postati punoletna.

Prema rečima francuskih advokata, devojka bi tada eventualno mogla da računa na socijalnu pomoć. U ovom trenutku, s obzirom na to da je maloletna, njoj nije potrebna boravišna dozvola da bi ostala u zemlji.

– Međutim i to se menja onog trenutka kada ona postane punoletna. Šta će ona, gde je tada smestiti? Moraju da se preduzmu mere da se ova devojka zaštiti, ali da ne bude vraćena svojoj porodici. Ali, kome je onda predati? I ona može da bude proterana – kaže advokat Marijana Lagru iz Pariza.

Advokatica je istakla da treba uzeti u obzir i da je različita situacija za roditelje pretučene devojke od njenih rođaka. Naime, krajem prošle godine roditeljima je odbijen zahtev za azil, zbog čega je trebalo da napuste Francusku, ali je procedura odložena zbog epidemije korona virusa. S druge strane, njeni tetka i ujak su još 2016. godine dobili izbeglički status.

– Roditelji nemaju status izbeglica i nemaju boravišnu dozvolu. S obzirom na to da su počinili zločin, oni moraju biti proterani iz zemlje. To je objasnio i sam ministar Darmanen – objašnjava Lagru.

Ona dodaje da ista kazna ne može biti primenjena na tetki i ujaku.

– Oni ne mogu da budu deportovani. Prvo moraju da odsluže kaznu za krivično delo, a potom će Kancelarija za izbeglice, koja i dodeljuje azil odlučiti da li će im izbeglički status biti oduzet. Međutim, ukoliko donesu takvu odluku, tetka i ujak imaju pravo žalbe – objašnjava advokatica i dodaje da će u oba slučaja morati da se sačeka presuda da bi se videli dalji koraci.

Opozicija i građani udarili na vlast

Činjenica da će nasilnici biti dvostruko kažnjeni – presudom, a potom i proterivanjem, razgnevila je pojedine opozicionare u Francuskoj, ali i građane, pogotovo strance, koji su uvideli da bi ih počinjenje krivičnog dela moglo koštati boravka u toj zemlji.

Opozicionari su na mrežama pisali kako vlast ovim činom “stavlja novčić u džuboks pun mržnje prema muslimanima”.

Takođe, vlast je napadnuta i da ne poštuje prezumpciju nevinosti, te da “odmah proteruju ljude iako njihova krivica još nije dokazana”.

Za razliku od ministra unutrašnjih poslova, ministar pravde Erik Dupond Moreti se još nije oglašavao povodom ovog slučaja.