in

OPŠTA MOBILIZACIJA U SLIKAMA Jermenski mediji tvrde da se 10.000 dobrovoljaca prijavilo da IDE U RAT PROTIV AZERBEJDŽANA (FOTO)

Dobrovoljci Jermenske revolucionarne federacije okupili su se danas u Jerevanu kako bi krenuli za region Nagorno-Karabah, gde je vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju usled eskalacije situacije u oblasti. Prema navodima tamošnjih medija, prijavilo se 10.000 ljudi.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio je ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je jutros naveo da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Foto: MELIK BAGHDASARYAN / EPA;

Jermenski dobrovoljci

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta. Azerbejdžan je prijavio štetu i povrede među civilima.

Ministarstvo odbrane regiona Nagorno-Karabah navelo je da je uništilo četiri azerbejdžanska helikoptera, 15 dronova i 10 tenkova, prenela je Srna.

Evropska unija pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povratak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Jermenski dobrovoljci

Foto: MELIK BAGHDASARYAN / EPA;

Jermenski dobrovoljci

Turska je podržala Azerbejdžan i osudila najnovije akcije Jermenije u Nagrono-Karabahu, kako je rekao zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Sukob između Bakua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.