in

OTMICE, MUČENJA, UBISTVA ZATVORENIKA Evo za šta se sve tereti jedan od osnivača OVK Saljih Mustafa

Bivši šef obaveštajne službe Kosova i jedan od osnivača OVK Saljih Mustafa je nakon što ga je je Specijalizovano tužilaštvo danas uhapsilo na Kosovu prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. On se tereti za krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor, ali i ubistvo zatvorenika.

To je upravo saopštilo Specijalizovano veće Kosova.

– Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88(2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova optužnica koju je sudija potvrdio nije bila u tom trenutku objavljena. U potvrđenoj optužnici se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor. Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom. Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji. Taj dokument se nalazi ovde – navodi se u saopštenju Specijalnizovanog veća Kosova.

Dalje se dodaje da će informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saliha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biti objavljeno u najskorije vreme, i da se prvo pristupanje sudu održava javno.

Mustafa je bio deo OVK od 1988. godine. Pre toga je bio uhapšen 1993. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog organizacije pobune. Na organizovanju i širenju OVK radio je u Prištini, Obiliću, Gnjilanu, Vitini i Kamenici, a potom je vodio gerilsku jedinicu OVK pod nazivom BIA dok nije uspostavljena Operativna zona Lab i Karadak. Mustafa je bio šef obaveštajnog odeljenja KBS, a zatim i obaveštajni savetnik Agima Čekua u vreme dok je bio premijer.

Veterani OVK najavljuju proteste

Zvaničnici Organizacije ratnih veterana tzv. OVK najavili su moguće proteste kojima će izraziti nezadovoljstvo nedavnim akcijama Specijalnog suda, piše Koha.

Bivši komandant OVK u operativnoj zoni Lab Saljih Mustafa uhapšen je danas, i prvi je pritvorenik Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Komandat “Calji” bio je deo Nacionalnog oslobodilačkog pokreta od 1988. godine, navodi Koha.

Foto: Klan Kosova / youtube

Saljih Mustafa

Neki od njegovih saradnika u to vreme, koje je kontaktirala Koha, odbili su da razgovaraju o tom slučaju.

Publicista Škeljzen Gaši napisao je u objavi na Fejsbuk nalogu da poznaje Mustafu, jer su 90-ih godina bili komšije. On je rekao da mu je teško da poveruje da je Calji umešan u kršenje pravila međunarodnog humanitarnog prava.