in

Po popuštanju mera počeo da CVETA ŠVERC

Luksuzni automobil švedskih tablica parkirao se ispred carinske kućice na graničnom prelazu. Minut kasnije vozač i putnik izašli su iz njega noseći sve svoje stvari. Išli su na detaljan pregled.

Reporteri “Blica” proveli su jedan dan na graničnom prelazu Gradina sa pripadnicima Uprave carina, gde su se uverili kako u vreme korone izgleda njihov rad sa putnicima. Ovaj granični prelaz poslednjih meseci, od uvođenja mera, zabeležio je veliki broj zaplena, pogotovu onih nesvakidašnjih – šverceri su krili novac u vekni hleba, čipsevima, drogu u “nuteli”…

– Početak godine je izvanredno krenuo. Imali smo zaplenu više od 30 kilograma heroina na ulazu, sakrivenih u posebnom bunkeru iza branika. Do sada smo od početka godine zaplenili 760.000 evra. Otkrivali smo kokain u salati, marihuanu i hašiš u “nutelama”, novac u jastucima, nakit u prašku za veš… – prepričava za “Blic” nesvakidašnje zaplene šef prelaza Emil Petrov.

Korona i šverc

S početkom epidemije korone, granice u Srbiji bile su zatvorene. Nakon što su popuštene mere, prvi putnici su pokušavali da se “uhvate” šverca.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Putnici se često pravdaju, mole ili popiju tablete da ostanu mirni

– Nivo šverca je pojačan od kada su granice otvorene. Jer dok su bile zatvorene, nije moglo ništa da se prenese. A sada neko mora da iznese novac da kupi drogu ili je plati onome koji je naručio. Manji broj vozila na granici nam je znatno olakšao posao, jer lakše biramo prave ljude koji švercuju. Primera radi, prošle godine smo za dva meseca imali dva miliona ljudi koji su prešli preko Gradine. U toj gužvi morali smo da odaberemo pravo vozilo, pretresemo ga… A sada je “pala voda pa se lakše vide krokodili” – priča Petrov.

Njegove tvrdnje potkrepljuje i zaplena drugog dana od otvaranja granica. Kako navodi njegov kolega iz Odeljenja za suzbijanje krijumčaranja Stefan Krstić, čim su otvorene granice sa Bugarskom, odmah je otkriven devizni prekršaj kada je porodica iz Velike Britanije krenula u svoju rodnu zemlju Tursku.

– Na Gradini su je zaustavili carinici, pronađeno je 100.000 funti koje nisu prijavili. Oni su novac krili u prašku za veš, vekni, hleba… Uspeli su pakovanje peškira da vakuumiraju kao da je tek kupljeno – priča nam carinik Krstić.

Priseća se da je u pitanju bila četvoročlana porodica – muž, žena i dvoje dece, državljani Velike Britanije turskog porekla.

– Nakon što smo ih zaustavili, vozač nije delovao kao da nešto krije. Pitali smo ih koliko novca imaju da prijave, na šta se vozač okrenuo ka svojim članovima porodice i krenuo da se preračunava. Rekao je oko 9.000-10.000 evra. Nešto nam je bilo sumnjivo. Izdvojili smo vozilo i pristupili kontroli. Žena je uzela Kuran, prislonila na svoje grudi i počela da se moli. Tu je već postalo jasno da nešto kriju. Uzeli smo vlažne maramice, pritisli ih i osetilo se da nisu samo vlažne maramice, već i novac. Uzmemo pakovanje peškira, u njemu isto nisu samo peškiri. Oni su novac krili čak i u izdubljenoj vekni hleba, čipsu… – objašnjava nam Krstić.

Pretres

Dok nam prepričavaju detalje zaplena koje su se dogodile na ovom prelazu i kojim se trikovima služe krijumčari, na granični prelaz pristižu putnici za pretres.

– Primećujemo jedan trend, a to je da veliki broj mladih Turaka koristi narkotike. Često nalazimo manje količine droge koje kriju u svojim stvarima. Hašiš se vraća na velika vrata. Nekada je išao iz Turske za Evropu, a sada se hašiš doprema iz Zapadne Evrope i ima ga mnogo. Primećujemo i da je cena kokaina manja, da je marihuana lako dostupna, ekstazi isto – priča Emil Petrov.

Ponosan je na zaplenu Tore, jevrejskih svetih spisa prošle godine.

– To su spisi na goveđoj koži, specijalno rađeni. Musliman iz Libana je to nosio za Minhen i sama njegova reakcija bila je strašna. Nisam video u životu čoveka koji se toliko plaši za svoj život nakon što je otkriven. Vrednost toga je od 300.000, pa čak do pet miliona evra. Stvarno je jedinstveno videti tako nešto. Sa time se jednom u životu srećete. Takođe, otkrili smo 11 kilograma antičkog srebrnog novca koji kao da je tek bio iskopan iz zemlje – dodaje on.

“Nemoj, molim te, žena da vidi”

Reakcije švercera nakon otkrivanja su različite. Neko se moli, neko plače, a neko se, kako pričaju carinici, raduje.

– Imali smo slučaj porodice turske nacionalnosti. Muž, žena i dete zaustavljeni su na graničnom prelazu Gradina. U razgovoru sa muškarcem primetio sam da ima neke tikove, igralo mu je oko. Rekao je da ima oko 25.000 evra. Potom smo ga odveli na lični pregled i u njegovom donjem vešu smo otkrili marihuanu. Oko 150 grama. Kada smo se vratili napolje usledila je najinteresantnija situacija. Vadim marihuanu, stavljam je na sto, a on će meni na to: “Nemoj, molim te, moja žena da vidi”. Ona kada je ugledala, samo što nije krenula da nas grli. Počela je da se zahvaljuje i govori da je sumnjala da se on drogira, da joj je nestajao novac iz kuće i da smo joj pomogli da se razvede. Izljubila je koleginicu, a onda je ostavila muškarca na prelazu i otišla sama – objašnjava Krstić.

BONUS VIDEO: Carina zaplenjena roba aukcija