in

Podnet OPTUŽNI PREDLOG protiv Boška Obradovića i poslanika “Dveri” zbog NAPADA NA RISTIČEVIĆA I LONČARA

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv Boška Obradovića, Davora Đurđevića, Marka Đurđevića i Slaviše Miletića zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo Nasilničko ponašanje 8.5.2020. godine ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Oni su tada, kako se saopštava, pokušali da spreče oštećene narodnog poslanika Marijana Rističevića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da uđu u zgradu Narodne skupštine.

– …Kada su prema oštećenima drskim i bezobzirnim ponašanjem i vršenjem nasilja nad oštećenima teže remetili javni red i mir u trenutku kada su ostali narodni poslanici ulazili u zgradu Narodne skupštine i u prisustvu većeg broja novinarskih ekipa i kojom prilikom su oštećenom Marijan Rističeviću naneli lake telesne povrede – navodi se u saopštenju.

U vezi navedenog događaja, navodi se u saopštenju, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je naložilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije da podnese krivičnu prijavu protiv osumnjičenih, nakon čega je zamenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dana 28.5.2020. godine saslušao sve okrivljene koji su tom prilikom negirali radnje izvršenja navedenog krivičnog dela, navodeći da nije bilo fizičkog obračuna, niti želje za fizičkim obračunom, već da je to bio politički protest od strane četvoro poslanika Srpskog pokreta “Dveri” i njihovih pristalica.

– Nakon toga 11.6.2020. godine ispitani su oštećeni koji su tom prilikom detaljno opisali događaj ispred Narodne skupštine od dana 8.5.2020. godine i naveli koje su konkretne radnje preduzeli okrivljeni tom prilikom. Takođe, u dokaznim radnjama ispitani su svedoci, očevidci dokađaja, pribavljen je nalaz i mišljenje veštaka o telesnim povredama oštećenog Marijana Rističevića, kao i video zapisi sigurnosnih kamera od obezbeđenja u Narodnoj skupštini – navodi se u saopštenju.

Optužnim aktom tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljene oglasi krivim za navedeno krivično delo i da im izrekne adekvatne krivične sankcije.