in

Potrebna nam je REVIZIJA DEJTONSKOG SPORAZUMA

Hrvatska smatra da godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za njegovu reviziju, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Osim što je godina kriza, 2020. je i godina jubileja, istakao je Plenković – uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, obeležava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je “prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata”.

– U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju. Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu – rekao je hrvatski premijer u svom onlajn obraćanju.

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe, prenosi “Jutarnji list”.

Podsetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan pre 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsedanja EU.

– Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve – poručio je.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad. Ocenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smeju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.