in

PREKO TRNJA I TRVENJA DO SUZA RADOSNICA Bečić predsednik crnogorske Skupštine, Krivokapić madatar, a od Mila NI TRAGA NI GLASA

Svi poslanici (41) tri koalicione liste koje su pobedile na izborima u Crnoj Gori juče su svojim potpisima zatražili od predsednika Mila Đukanovića da za mandatara za sastav nove vlade predloži nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića. Predsednik parlamenta je Aleksa Bečić.

Tako su izgleda okončani ne baš kratki i na momente teški pa i mučni pregovori u vezi sa formiranjem vlade, koje su proteklih dana vodili najznačajniji opozicioni političari. Trvenja oko izgleda vlade i žustar i neuspeo sastanak na Ostrogu doveo je do toga da se juče ni minut pred održavanje konstuitutivne sednice nije znalo ko će voditi parlament.

Šuškalo se da će poslanicima samo biti verifikovani mandati, ali je ipak došlo do preokreta. Demokratski front (okosnica liste “Za budućnost Crne Gore”) predložio je da lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a nosilac liste na kojoj su oni bili, Zdravko Krivokapić, mandatar. To je potom podržao 41 poslanik.

Foto: Miloš Vujovic / Anadolu

Zdravko Krivokapić

– Podržavamo Krivokapića za mandatara da bismo eliminisali sve sumnje da su Srbi ti koji će opstruisati formiranje vlasti. Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda – rekao je poslanik DF-a Milan Knežević i iznenadio sve u sali.

Potom se obratio i Dritan Abazović iz koalicije “Crno na bijelo” i lider pokreta URA.

– Ono što je saopšteno iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” je prihvatljivo. I ja sam se pripremio, što se mene tiče, to je prihvatljivo. Nek nam je sretno… – kazao je on.

Naposletku se javio i sam Krivokapić, koji je rekao da će nova vlast biti prozapadna, procrnogorska, a pre svega istinski pomirljiva.

– Razumeo sam, i od Kneževića i Abazovića… Dogovor kuću gradi. Mi smo za dogovor. Nećemo se svetiti, a dovešćemo sve ka poznaniju prava. Cilj nam je da Crna Gora liči na Luksemburg, gde je korupcija svedena na nulu. Uzdržavam se da ne pustim suzu radosnicu – poručio je Zdravko Krivokapić, i nastavio:

– Prvi princip delovanja nove vlasti će biti da uredimo državu – nećemo se svetiti i nije bitan bilo čiji interes osim interesa građana. Dižem čašu u znak zahvalnosti Crnoj Gori. Pobedio je narod, prvi put u istoriji Crne Gore pobedila je demokratija. Mi nismo mogli dobiti veći dobitak od slobode. U ovoj Crnoj Gori nema pobednika i poraženih. Ne rušimo državu – rekao je Krivokapić dok je nazdravljao čašom penušca.

Foto: Miloš Vujovic / Anadolu

Do ovih suza radosnica opozicioni lideri su poslednjih dana došli gazeći preko trnja, a tek treba i na delu da dokažu da su fotelje manje važne budući da je, prema pisanju crnogorskih medija, baš oko njih najviše i zapelo.

Najviše trzavica izazvala je raspodela sektora za kontrolu nad službama bezbednosti. Abazović smatra to treba da pripadne koaliciji “Crno na bijelo”, i provlači da i međunarodni partneri to žele, a iste resore želi i Demokratski front, okosnica koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Sloge nema ni u vezi s izgledom vlade – Abazović traži vladu eksperata, a lideri Demokratskog fronta smatraju da resori treba da budu raspoređeni prema osvojenim mandatima koalicija. To znači da bi DF pripalo najviše resora, budući da je koalicija “Za Budućnost Crne Gore” osvojila 27 mandata (DF 18), “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri mandata.

Ostrog

Sve to je pokušano da se izgladi na sastanku održanom u manastiru Ostrog pre dva dana, a kojem su prisustvovali Krivokapić, Abazović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lider Nove srpske demokratije i stožer Demokratskog fronta Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i funkcioner URA Zoran Mikić.

Andrija Mandić

Foto: Boris Pejović / EPA;

Andrija Mandić

Kako navode “Vijesti”, došlo je do žustre prepirke između Kneževića i mitropolita Amfilohija, nakon što je Amfilohije indirektno kazao da smatra da lideri Demokratskog fronta ne treba da budu deo nove vlade Crne Gore.

Knežević je onda povisio ton i kritikovao Amfilohija “zbog podrške koju je davao Milu Đukanoviću”. U jednom trenutku je, tvrde “Vijesti”, ton podigao i episkop Joanikije, koji je zatražio da se Knežević ne ponaša tako.

Nedugo nakon toga Knežević je napustio sastanak, a iz DF-a je nezvanično rečeno da je Knežević tako reagovao zato što je, navodno, Amfilohije oštro kritikovao patrijarha SPC Irineja.

Takođe, kako navode “Vijesti”, pokušano je da se usaglase i imena predsednika Skupštine i mandatara. Demokratski front je predložio da se izglasa šef parlamenta iz redova Demokrata i da 41 poslanik nove većine to potpiše.

Iz “Crno na bijelo” su to odbili i odgovorili da im je to prihvatljivo samo ako isto dogovore i kad je u pitanju mandatar. Abazović je, kako je objavljeno, predložio da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu. Kada se većini učesnika činilo da je sve dogovoreno, jedan od lidera DF je rekao da Krivokapić nema jedinstvenu podršku i da mora proći preispitivanje poverenja u koaliciji.

Na sastanku se čuo i predlog da koalicija “Crno na bijelo” ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbednosni sektor (Ministarstvo odbrane, Policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost), ali i da je to očekivanje međunarodne zajednice.

Policija i Udba

Knežević je kasnije rekao da “niko iz Demokratskog fronta nije doveo u pitanje Krivokapića kao mandatara, već da traže da se pojasne zahtevi Abazovića koji su očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u vladi, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, Upravu policije, Agenciju za nacionalnu bezbednost, Ministarstvo odbrane, Vojnoobaveštajnu agenciju, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde”.

– Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije političare za članstvo u novoj vladi – kazao je Knežević.

Dritan Abazović se tim povodom oglasio tek juče, tvrdnjom da njegova koalicija nema specijalnih zahteva, ali da očekuje da u sektorima koji se tiču nacionalne bezbednosti ne budu “neozbiljni ljudi”. Na pitanje ko su neozbiljni ljudi, Abazović je rekao da se zna na koga se to odnosi.

Problem je nastao kada je Abazović za svoju listu tražio kompletan bezbednosni sektor

Foto: Miloš Vujovic / Anadolu

Problem je nastao kada je Abazović za svoju listu tražio kompletan bezbednosni sektor

– To nije zahtev, nego predlog. Verovatno ima ljudi i u našoj koaliciji koji ne zaslužuju takve pozicije. Treba nam puno mudrosti, mi nismo odgovorni samo prema svojim biračima, nego prema svim građanima. Voleo bih da nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić sastavi najbolju vladu – kazao je Abazović.

Na pitanje da li su crkve i manastiri adekvatno mesto za pregovore i da li je u redu da dogovorima o formiranju skupštine i vlade prisustvuju verski velikodostojnici, Abazović je kazao da jeste.

– Iznenadio sam se kada sam čuo pojedina mišljenja koja se podudaraju s partijom koju ja predstavljam, a koja je 100 odsto građanska. Kako bih razgovarao sa reisom, tako bih razgovarao i sa mitropolitom. Crkva nije pomogla našoj koaliciji, ali Bog jeste. Mi treba da razgovaramo s onima sa kojima možemo naći rešenje. Crkva imala dosta uticaja na izborni proces – podsetio je Abazović.

Na nesuglasice sa Abazovićem juče je ukazao i Andrija Mandić.

– Imamo dobru volju da nađemo rešenje na zadovoljstvo svih. O principima se slažemo mi i kolege koje predvodi Aleksa Bečić, sa njima nema nikakvog nesporazuma. Međutim, nešto drugačije principe od naših ima stranka koju vodi Abazović. Ne mogu da detaljišem u čemu se sve ne slažemo s njima. Oni deluju demokratski i kosmopolitski, ipak nije sve baš tako. Oni, kao i svi mi, ne smeju da zaborave da smo zajedno uspeli da skinemo Mila Đukanovića posle tri decenije i sad treba da nastavimo tako, a ne da neki izmišljaju toplu vodu – naglasio je Mandić.

Aleksa Bečić

Foto: Facebook

Aleksa Bečić

I kada se očekivalo da će se opozicioni prvaci teško dogovoriti posle svih ovih rasprava i razlika u mišljenjima, juče je kao prava bomba odjeknula vest da je dogovor postignut i da će Krivokapić biti mandatar za sastav vlade , a Aleksa Bečić predsednik parlamenta. Usledile su suze radosnice.

Milo nije bio na sednici

Milo Đukanović

Foto: Risto božović / Tanjug/AP

Milo Đukanović

Jučerašnja konstitutivna sednica skupštine Crne Gore može se nazvati istorijskom jer su se posle 30 godina poslanici DPS Mila Đukanovića preselili u deo za opoziciju. Lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović juče se nije pojavio na zasedanju.

VIDEO: Veliko slavlje u štabu koalicije “Za budućnost Crne Gore” uz pesmu “Ustala je Crna Gora”