in

PRESREĆU, VREĐAJU, ZASTRAŠUJU Apatinac koji je zaustavio taksi sa migrantima pa ih MALTRETIRAO “zaradio” prijavu, a to nije prvi put da su izbeglice na meti NASILNIKA

Protiv muškarca iz Apatina koji je presreo dva taksi vozila i vređao migrante i taksiste koji su ih prevozili, Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru podneta je krivična prijava.

On se optužuje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Na snimku se jasno vidi kako preti i taksistima i migrantima.

– Radi se o sporadičnim slučajevima kakvih je do sada bilo, kao i u Apatinu, tako i u Pirotu i ostalim mestima, ali je to na sreću uvek završavalo bez velikih posledica i to je po mom, dubokom uverenju, uvek rađeno zbog neinformisanosti i straha – navodi Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

Jezivi napadi na migrante

Iako su ovakvi slučajevi, kako je Gerginov objasnio, sporadični i završavaju se bez većih posledica, Srbija neke od njih još pamti.

Tako je u maju ove godine zabeležen slučaj kada je Obrenovčanin Filip Radovanović (20) u kasnim popodnevnim časovima automobilom oborio ogradu Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu, ušao unutra i suludom vožnjom plašio korisnike centra.

Sve to je emitovao uživo na svom Fejsbuk profilu.

– Ove ljude nećemo da povredimo, evo, ovde ćemo da upadnemo… Ne želim da moju devojku napadaju migranti! Ne želim muslimansku državu! Ne želim ovo da trpim – čuje se kako na snimku viče mladić i dodaje gas u suludoj vožnji po unutrašnjem krugu Prihvatnog centra.

Foto: Drustvene mreze

Filip Radovanović

Na snimku se može videti i kako se zaleće na ljude koji u poslednjem trenutku izbegavaju vozilo. Zaustavio se tek kod vojnog obezbeđenja, koje je pozvalo policiju. Odmah je i priveden.

Nekoliko dana kasnije, kontroverzni pokret “Levijatan”, čiji je član i sam Radovanović, organizovao je ispred kasarne koja je pretvorena u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu protest kojim su hteli da mu iskažu podršku.

levijatan

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

levijatan

Protestu je prisustvovala i Jovana Stojković, rekavši da “ksenofobija ne znači ništa i da je to parapsihijatrijski termin koji treba da objasni strah od nepoznatog”.

Radovanović je, mesec dana kasnije, pred tužiocem priznao krivicu.

– Osuđen je pravnosnažno nakon što je priznao krivicu i zaključio Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Obrenovcu. Sporazum je potvrdio Osnovni sud u Obrenovcu i on je u petak pušten iz pritvora u kome je bio skoro mesec dana – kazala je za “Blic” Danijela Sinđelić, portparol Osnovnog javnog tužilašta u Obrenovcu.

Analizama je utvrđeno da je u trenutku napada bio pijan.

Organizovane patrole presretale izbeglice

Samo nekoliko meseci pre upada u Prihvatni centar, u Beogradu su primećene organizovane grupe muškaraca koje sebe nazivaju “narodne patrole” i pod izgovorom da čuvaju bezbednost grada, presreću i proganjaju migrante po Beogradu, preteći im batinama, ograničavanjem kretanja i slično.

Koliko je dobro bila organizovana ova akcija možda najbolje govori to što su imali već ištampane letke na engleskom, srpskog i arapskom koje su im delili poput onih koje su imali Jevreji u nacističkoj Nemačkoj.

Narodne patrole

Foto: Facebook / screenshot

Narodne patrole

– Mi znamo da ste ovde u Srbiji na proputovanju ka EU i da ne želite se da duže zadržavate u našoj zemlji. Dok ste ovde ne dirajte naše žene, našu decu i građane i niko ni vas neće dirati. Ukoliko nekog napadnete, mi ćemo odgovoriti. Mi nismo ni država ni policija, mi smo narod. I naš odgovor će biti žestok. Naše patrole će od sada povremeno patrolirati Beogradom, tamo gde vi budete i reagovati ako bude nasilje sa vaše strane. Ne dirajte nikoga i u miru možete da nastavite svoj put – poručili su predstavnici inicijative “Nema predaje Kosova i Metohije”, za koju se kasnije ispostavilo da stoji iza akcije, migrantima, a u javnosti se pojavio i snimak jedne od “narodnih patrola”.

Narodna patrola

Foto: Facebook / screenshot

Narodna patrola

Na tom snimku jasno se vidi i čuje kako organizovane grupe od tri ili četiri člana, sa kapuljačama na glavi, presreću migrante u širem centru Beograda i pretećim tonom, na engleskom jeziku, upozoravaju ih da se “ne kače sa Srbima” i da “ne diraju Srpkinje” i da “ne prave probleme”. Napomenuto im je i da će patrole svakodnevno šetati ulicama i kontrolisati ponašanje migranta i regovati ako bude potrebno?!

U ceo slučaj umešala se i policija koja je obavestila nadležno tužilaštvo o delovanju ovih grupa.