in

“PRETNJA JE SVUDA PRISUTNA” Francuska strahuje od novog talasa terorizma

Predstavnici francuskih vlasti strahuju od novih terorističkih napada i svoje građane širom sveta pozivaju na oprez, a ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan, posle sastanka bezbednosnog kabineta kojim je predsedavao Emanuel Makron, rekao je da je “pretnja svuda prisutna”.

– Mali je korak od virtuelne mržnje do stvarnog nasilja – rekao je Le Drijan.

Zvanični Pariz je naložio svojim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu da pojačaju bezbenosne mere, piše Dojče vele (DW).

Kako je posle sastanka istakla ministarka odbrane Florans Parli, u Francuskoj treba bolje zaštititi škole i crkve. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, u tu svrhu se mobiliše 3.500 rezervnih policajaca. Navedeno je i da dodatnih 120 policajaca patrolira Nicom.

Predsednik Makron ranije je najavio da će antiterorističke vojne snage sa 3.000 pripadnika biti povećane na 7.000. Posle napada u Nici u celoj zemlji je na snazi najviši nivo upozorenja od terorizma.

Napadu u kojem je u četvrtak ujutro u crkvi u Nici varvarski ubijeno troje ljudi, a šestoro povređeno, prethodile su masovne pretnje i protesti protiv Francuske u muslimanskim zemljama zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Ti protesti su nastavljeni i u petak, piše DW.