in

PREŽIVEO ČETIRI ATENTATA, ZA DVA MESECA TRI PUTA PUCALI NA NJEGA Ko je Miloš Radonjić, pripadnik kavačkog klana, čiji je napadač UHAPŠEN U ŠPANIJI

Istraknuti pripadnik kavačkog klana, Kotoranin Miloš Radonjić (34), u svojoj kriminalnoj karijeri preživeo je četiri atentata, mnogi ljudi bilo je upleteno u na napade na njega, a poslednja vest koja je uzburkala podzemlje jeste hapšenje crnogorskog državljanina Ljubomira Krivokapića u Španiji, koji se tereti da je zajedno sa Balšom Malovićem pucao na Radonjića.

Kotoranin Miloš Radonjić, koji je označen kao navodni pripadnik kavačkog klana, preživeo je četiri sačekuše za koje se, prema nezvaničnim informacijama, sumnja da dolaze sa adrese škaljarskog klana.

Navodni vođa škaljarskog klana, Jovan Vukotić, sumnjiči se za jedan od pokušaja ubistava Radonjića. On je te navode i optužbe demantovao nekoliko puta. Tada je pucano na Radonjića i njegovog prijatelja Vojina Stupara. Radonjić je uspeo da prođe bez povreda, dok je Stupar tada ranjen. Zbog tog slučaja podnesene su krivične prijave protiv Vukotića, Igora Dedovića i Milića Minje Šakovića.

Foto: Facebook / Drustvene mreze
Jovan Vukotić

Poslednji napad na Radonjića dogodio se pre četiri godine u junu mesecu u Kotoru. Radonjić tada policiji nakon napada nije želeo da otkrije imena osoba koje su pokušale da ga ubiju. Nedugo pre toga, njega su u kotorskom naselju Dobrota sačekala dvojica napadača. Napadači su pucali ka njemu, ali je Radonjić nepovređen uspeo da uđe u blindirani “audi a8” i tako se spase.

Desetak dana ranije, Radonjić je bio teško ranjen u Tivtu ispred kuće u kojoj je živeo. Dok je parkirao automobil, napadači su iz heklera zapucali u njegovom pravcu. Bio je pogođen u rame i vrat, a jedan hitac mu je izašao kroz oko. Teško ranjen iskočio je iz automobila i uspeo da pobegne.

Svega mesec dana pre toga preživeo je još jednu sačekušu. Dok je bio u autu s prijateljem Stuparom, trojica muškaraca su pucala u njih iz heklera. Međutim i tada, uspeo je da otvori vrata i pobegne.

Jedan napadač uhapšen u Španiji

Crnogorski državljanin Ljubomir Krivokapić, kog policija označava kao pripadnika škaljarskog klana lociran je i uhapšen u Španiji. On se tereti da je sa Balšom Malovićem, za kojim se još traga, pucao na Miloša Radonjića 2016. godine.

Ljubomir Krivokapić Foto: Facebook/Ljubo Krivokapic / screenshot
Ljubomir Krivokapić

Prema saznanjima “Pobjede”, Malović je osumnjičen da je bio saučesnik u napadu na Radonjića.

Krivokuća, takođe važi za člana organizovane kriminalne grupe, a protiv njega će se od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, voditi krivični postupak, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Krivokapić i Malović su, prema saznanjima, bili angažovani kao obezbeđenje članova vođa škaljarskog klana.

Radonjić izašao iz zatvora

Inače, Radonjić je prošlog meseca pušten iz zatvora u Crnoj Gori, nakon što je odslužio četvoromesečnu kaznu, zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava. Prethodno, tačnije prošle godine, je uhapšen u Hrvatskoj, a ove godine u maju izručen Crnoj Gori, koja ga je potraživala zbog izdržavanja zatvorske kazne od četiri meseca.

U Hrvatskoj je ocenjeno da je njegova bezbednost ugrožena, nakon što je preživeo četiri atentata, pa je u zatvoru boravio pod jakim merama obezbeđenja.

Prema presudi kotorskog Osnovnog suda, Radonjić je od neutvrđenog dana do 18. maja 2016. god u Tivtu neovlašćeno nabavio i držao pištolj “glok 26” bez fabričkog boja i 41 komad pištoljske municije, za koji nije posedovao oružni list, a koji je nosio na javnom mestu. Crnogorski istražitelji Radonjića označavaju kao visokorangiranog člana kriminalne organizacije kavački klan.

Protiv njega se vodi i krivični postupak pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog dela omogućavanje uživanja opojnih droga, ali tužilaštvo nije tražilo pritvor.

– On je, kako se sumnja, krajem maja 2010. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji, koju su na teritoriji opštine Kotor formirali S. K. i I. B., koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna od četiri godine i teža kazna, a koja je formirana radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čije je delovanje planirano na duže vreme, gde je svaki član imao unapred određen zadatak i ulogu – saopštila je ranije policija.

Ko je sve bio upleten u napade na Radonjića

Na Radonjića i Vojina Stupara je pucano u maju 2016. godine. Radonjić nije povređen, ali je ranjen Stupar. Zbog napada na dvojicu prijatelja policija je podnela krivične prijave protiv jednog od vođa škaljarskog klana Jovana Vukotića, Igora Dedovića, koji je ubijen u Atini 19. januara i Milića Minje Šakovića.

Dedović i Stamatović Foto: Drustvene mreze
Dedović i Stamatović

Ubistvo Dedovića i njegovog prijatelja Stevana Stamatovića iz Podgorice koji je stradao istog dana nije još rasvijetljeno.

Radonjić je nekoliko puta menjao svoje iskaze, on je nakon jednog napada rekao policijskim inspektorima: “Sada ću da vam kažem ko je i u martu pucao na mene” i zatim optužio trojicu navodnih vođa škaljarskog klana za pokušaj ubistvo.

Jovan Vukotić Foto: Blic / RAS Srbija
Jovan Vukotić

Od prvog dana, Vukotić je, prvo putem medija, a potom i istražiteljima, tvrdio da nema veze s pokušajem ubistva Stupara i Radonjića, optužujući da mu “kavačani” smeštaju uz pomoć “prljavih policajaca”.