in

PRIŠTINA BEŽI OD RAZGOVORA O ZSO: Neizvesno hoće li se sledeće nedelje u Briselu održati runda dijaloga na visokom nivou

NOVE runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti sledeće nedelje u Briselu, iako je to bilo planirano. Kako je sinoć saopštio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, delegacija Srbije putovaće u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM.

– Sada je neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga da Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO i mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak – poručio je Đurić.

Pre toga, premijer privremenih institucija na KiM Avdulah Hoti, rekao je da ne zna hoće li u ponedeljak biti sastanka “pošto je Srbija zahtevala da Kosovo izrazi spremnost za sprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO”, dok je za Kosovo ta tema završena sporazumom iz 2013. godine.

I na prethodnoj rundi na ekspertskom nivou, 17. septembra, predstavnci Prištine su bili protiv razmatranja pitanja ZSO, a iz Brisela im je poručeno da su u obavezi da primene sporazum o Zajednici na koji su se obavezali 2013. godine i da su to preuzeli kao “međunarodnu obavezu”.

Kosovski političari smatraju da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a prema postignutim dogovorima, Zajednica bi trebalo da ima nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, kao i da ima svog predsednika, skupštinu i savet. Sa stanovišta srpske strane, primena dogovora o ZSO je neophodna zbog nastavka dijaloga o drugim temama sa kojima je usko povezana, poput imovine.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu:

– Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati.

On je naveo i da je za Srbiju dobro što se prvi put govori o podeli vodnih i elektroenergetskih resursa jezera Gazivode, jer srpski elektroenergetski sistem do sada nije dobijao ni kilovat od struje proizvedene na KiM.

– Vreme je da počnemo da razgovaramo o tome. Trebalo bi da Srbi sa KiM i iz centralne Srbije imaju više koristi od tog jezera – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta Amerika predlaže po pitanju Gazivoda, Vučić je rekao da još ne predlažu ništa, jer tek treba da se uradi studija izvodljivosti:

– Nama ne smeta da se vodom napajaju Belaćevac, Obilić, cela Metohija, ali je dobro da Srbi na KiM, kao i iz centralne Srbije, osim lepih plaža, restorana i mesta, imaju i više koristi od Gazivoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije