in

PRVI NALAZI ISTRAGE UDESA NA AUTO-PUTU: Izginuli na putu do posla u Češkoj

Koliko je sudar bio strahovit govori i podatak da je četvoro povređenih tokom jučerašnjeg dana bilo na Intenzivnoj nezi Urgentnog centra u Beogradu i KBC “Zemun”, dok je jedna devojka, srećom, prošla sa lakšim ozledama.

Oba vozila kretala su se auto-putem u pravcu Šida. Prema prvim nalazima istrage, pretpostavlja se da je kamion, koji je prevozio košnice sa pčelama, išao malo sporije i da se kombi “zakucao” u njega. Udarac je bio toliko jak da je prednji deo kombija u potpunosti uništen.

– Povređeni putnici ostali su zarobljeni u kombiju sve dok nisu došli vatrogasci da iseku vozilo i izvuku ih – ispričali su vidno potreseni vozači koji su se u trenutku udesa našli na auto-putu.

Na mnogobrojnim snimcima koji su “preplavili” portale i društvene mreže iste večeri videlo se i da su neki odmah pritekli u pomoć i pokušali da otvore vrata kombija, ali bezuspešno.

Foto I. Marinković

Kombi u kojem su bili nastradali u vlasništvu je prevoznika “Pekson tim”, koji je poznat po tome što svakodnevno vozi “ture” za Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Bugarsku, ali i po Srbiji. Direktor firme Predrag Marić kazao nam je juče da je grupa od šestoro putnika iznajmila kombi da ih odveze u Češku, gde su išli da rade.

KOŠNICE NISU NI MRDNULE

PREMA prvim, nezvaničnim informacijama, vozač kamiona je lakše povređen, a kuriozitet je da su sve naslagane košnice u prikolici, uprkos strahovitom sudaru, ostale na svom mestu. Samo je kamion odgurnut udesno i pozadi malo oštećen.

– Nemam još nikakve informacije iz policije kako se desila saobraćajna nesreća. U šoku sam, ostao sam bez kolege, koji je bio sjajan čovek – rekao nam je u dahu Marić. – Bio je profesionalni vozač, zdrav, nepušač, nikada nije pio. Kombi je bio praktično nov, star svega godinu dana, tako da ne verujem da nešto na njemu nije bilo ispravno. Nije mi jasno šta se dogodilo, jer Dragan nije bio ni umoran od vožnje, praktično je tek bio krenuo iz Beograda.

Marić nam otkriva da je Mačinković iza sebe ostavio suprugu i troje dece:

– Čuo sam se sa porodicom, sve ću im pomoći oko sahrane… Ne znam šta da vam kažem. Zvala me je devojka koja je u kombiju sedela pozadi, ona je srećom preživela i izgleda da je dobro.

PČELAROV ROĐAK BIO U KOMBIJU?

KAKO “Novosti” nezvanično saznaju, kamion sa košnicama vozio je poznati pčelar Ratko Simović iz sela Donja Gorevnica kraj Mrčajevaca. Da je sudbina mogla da se poigra sa njim ukazuje i gotovo filmski scenario po kome je u kombiju, koji je naleteo na kamion sa košnicama, bio njegov brat od ujaka, koji je teško povređen, ali srećom nije životno ugrožen.

Marić govori da su oni “jedna od najozbiljnijih kompanija u Srbiji koje se bave prevozom putnika” i da imaju 60 zaposlenih, da poseduju sve potrebne licence i da rade potpuno legalno, u skladu sa zahtevanim propisima.

Istraga Prebrza vožnja i nepažnja česti uzroci nesreća na auto-putevima u našoj zemlji, Foto M. Anđela

– Svi vozači su profesionalci sa licencama, koji redovno idu na lekarske preglede – kategoričan je Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije