in

PUNO SELO VREDNIH ODLIKAŠA Mašići kod Nove Topole zaseok za primer (FOTO)

Kao malo gde, u zaseoku Radumile u Mašićima kod Nove Topole, gotovo svaka kuća puna je dece i vrednih domaćina, njihovih roditelja i predaka koji žive u modernim kućama i bave se poljoprivredom.

Dragan Ninić, predsednik Mesne zajednice Mašići, inače stanovnik ovog zaseoka, ima troje dece (Milan, Ognjen i Kristina), a njegov brat Goran dvoje (Danijel i Darko), piše Srpskainfo.

On kaže da ovo naselje ima napretek razloga za ponos.

– U porodici Radumilo, među 11 ukućana je petoro dece. To su Bogdana, Luka, Uroš, Đorđe i Jovana. U porodici Đaković, braća Ranko i Borislav imaju šestoro dece. Rankovi potomci su Milica, Milana, Vasilije i Luka, a od Borislava su Đurđica i Dušan. Mogao bih navoditi i druge primere, ali je to veliki posao – rekao je za Srpskainfo Dragan Ninić.

Ova deca, dodaje sagovornik Srpskainfo, uzorna su u svakom pogledu. Zato su ih, uz pomoć gradske uprave, nagradili. Izgradili su sportske terene i drvenu kuću za igru i zabavu.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Dragan Ninić

– Sva deca žive u složnim, vrednim i uzornim porodicama. Naše naselje je među najlepšim u Lijevče polju. Stariji na decu prenose radne navike, ukazuju na važnost lepog vaspitanja i marljivosti. Zato i oni mnogo doprinose napretku, rade u poljima, u plastenicima, pomažu starijima, a imaju vremena i uslova za igru – ispričao nam je Ranko Đaković, koji sa suprugom Radmilom ima četvoro dece.

Svojstveno je takođe da su među malim Mašićanima, koji su za nam pozirali u zaprežnim kolima, ispred drvene kuće u seoskom sportskom centru, svi odlikaši u osnovnim i srednjim školama.

Među stanovnicima naselja Radumile je nekoliko porodica koje su u ovo lijevčansko mesto doselile iz sela Tramošnja kod Sanskog Mosta, zasnovali domaćinstva na ledini, kažu, ali su vrednim rukama i upornim radom uspeli da za nekoliko decenija postanu veoma uzorni u novoj sredini. Oni se intenzivno bave proizvodnjom povrća i žita, te stočarstvom.

Mašićani zato za svoje nove komšije često kažu da su veoma srećni, jer su svojim doseljenjem još više unapredili život u ovom bogatom selu, poznatom od davnina po plodnoj zemlji i vrednim meštanima.

– Lepo nam je u Mašićima, ovde se živi na moderan način, ali je naša sreća najveća zato što imamo selo puno dece. To je naše najveće bogatstvo, kakvo se u ovo vreme retko gde može sresti i videti. Isto tako je važno da su naša deca veoma dobra, poslušna i vredna. Oni su dobri učenici, a kod kuće uvek rade sa starijima i pomažu u svim poslovima – kažu Veso i Drena Ninić, sa kojima su unučad celo leto radili u plastenicima i na njivi, sakupljali letinu i povrće.

Veso i Drena Ninić

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Veso i Drena Ninić

Sada je ipak došlo vreme škole i oni su na novim zadacima, gde u sveskama i dnevnicima, na radost svojih roditelja, beleže prve petice u novoj školskoj godini.

Mali pčelari

Braća Ognjen i Milan Ninić su najmlađi pčelari u svome kraju. Oni su to zavoljeli radeći u pčelinjaku sa dedom Vesom i ocem Draganom.

– U košnice stavljamo staklene tegle i posmatramo kako u njima pčele grade saće i donose med. To nas zabavlja, kao i okopavanje malih baštica sa cvetnim biljkama sa kojih pčele uzimaju polen – rekli su nam braća Ninići, koji dedi i baki pomažu u plastenicima, a ocu u stolarskoj radionici.