in

RUSKI ANALITIČAR: Kapitalizam je definitivno propao, nema nijedno rešenje – EVO KOJI SISTEM DOLAZI

Anatolij Vaserman, novinar i politički savetnik, smatra da se svet kreće ka sovjetskom sistemu vladavine, naime, ka komunizmu.

Danas je sve više znakova koji ukazuju na to da se trenutni model razvoja društva potpuno iscrpeo i da mu je potrebna hitna alternativa.

Stručnjak je do ovog zaključka došao kao rezultat analize važnog problema trenutnog svetskog poretka. Radi se o profitu, koji kapitalizam, u savremenoj realnosti, ne može da stvori.

 

I ono što je zanimljivo jeste da je ovaj društveni sistem mogao da propadne pre 30 godina, da je Sovjetski Savez nastavio da postoji.

Međutim, raspad SSSR-a i odsustvo jasne alternative omogućili su da kapitalizam poživi tokom nekoliko decenija.

Ipak, pandemija koronavirusa postavila je sve na svoje mesto i jasno stavila do znanja da se u savremenom svetu ne vrti sve oko novca.

„A to je upravo ono što kapitalizam ne može da preživi – odustajanje od potrebe za stalnim podizanjem stope profita. Iz tog razloga, svetska ekonomija još uvek nije u stanju da se oporavi od krize i malo je verovatno da će to moći da uradi u potpunosti“, navodi Vaserman.

Međunarodna zajednica treba da prepozna da je „sekta liberala“ svojim delovanjem dovela čitav sistem moći u ćorsokak, iz kojeg više nije moguće izaći.

Samim tim, prvo se pojedinci moraju ukloniti, a kapitalistički sistem uništiti, rekao je stručnjak. Na kraju, zaključuje Vaserman, svet neće imati drugog izbora nego da se okrene sovjetskom modelu vođstva, zasnovanom na komunizmu

Webtribune.rs