in

Sinovima govorim da im je OTAC HEROJ

Dok osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž bije pravnu bitku protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama iz Velike Britanije, njegova verenica Stela Moris nastoji da njihova dva sina znaju ko je njihov otac, i zato im, kako kaže, govori da je on heroj.

Australijanac Asanž je u SAD optužen zbog navodne špijunaže, kao i zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata na internetu putem “Vikiliksa”, a sada se nalazi u jednom zatvoru u Londonu.

Foto: Tanjug/AP

Stela Moris

– Koliko god mogu, pokušavam da sinovima omogućim osećaj pripadnosti normalnoj porodici – rekla je za američki “CBS njuz” Morisova, advokatkinja iz Južne Afrike koja je pre deceniju postala član Asanžovog pravnog tima, a potom sa njim ušla u ljubavnu vezu.

Veza je ostala pod velom tajne i pošto je Asanž pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a njih dvoje su kasnije dobili sinove Gabrijela i Maksa, koji su retko imali priliku da vide oca, ali, kako tvrdi Morisova, sa njim razgovaraju svakodnevno.

– Nije moguće da Džulijan ima pravično suđenje u SAD – kaže Morisova, koja ističe da sinovima želi da omogući da osete očinsku ljubav.

– Govorim im da je Džulijan heroj – dodaje ona.