in

SLAVE GA NA SVIM KRAJEVIMA SVETA “Gugl” beleži 38,6 miliona pretraga imena SRPSKOG NAUČNIKA, u čiju čast su podognuta čak 33 SPOMENIKA

Kada je prošle nedelje na uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka otvoren Park Nikole Tesle, u kom se nalazi spomenik srpskom geniju, to je bila 21. skulptura sa likom ovog svetskog naučnika u SAD.

– Uskoro će ih u Americi biti još – najavio je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, koji je svojevremeno Univerzitetu Filadelfija darovao jednu bistu jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva.

Od svih Srba na svetu upravo je naš naučni genije najpoznatiji i najpriznatiji. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112, pišu “Novosti”.

Foto: shutterstock

Spomenik Tesli u Beogradu

Koliko je Nikola Tesla cenjen u svetu i popularan na društevnim mrežama najbolje govori podatak da “Gugl” pretraživač ima registrovanih 38,6 miliona pretraga imena Nikola Tesla.

– Teslu slave čak 33 spomenika u dvadesetak država. Najviše, 21 obeležje, nalazi se na američkih fakultetima i univerzitetima. To su svi najviđeniji – Harvard, Jejl, Kolumbija, Prinston, Mičigen, Viskonsin, Merilend, Ilinois, Perdju, Kornel, Djuk, Karnegi Melon, Filadelfija, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Pen, Univerzitet Pensilvanije, Univerzitet Mičigen, Institut tehnologija Masačusets, Institut tehnologija Kalifornije i Institut tehnologija Džordžije – nabraja Lončar.

Bista Tesle je postavljena u Bratisavi u holu Radio-televizije Slovačke. Na prednjoj strani postamenta piše:

“Nikola Tesla 1856- -1943. Čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik,čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario električnu, kosmičku energiju i svetlost. Vizionar planete Zemlje.”

Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Kanadi i Češkoj. Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića, postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork, sa američke strane. Isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Na Nijagarinim vodopadima, sa kanadske strane, 9. jula 2006. postavljen je još jedan spomenik Nikoli Tesli.

Foto: shutterstock

Spomenik srpskom geniju u Pragu visok je dva i po, a širok četiri metra. Urađen je u bronzi. Na spomeniku jednostavno piše “Nikola Tesla 1856-1943.”

– Čitav projekat koštao je 2,5 miliona kruna, nešto manje od 100.000 evra, od čega je grad Prag obezbedio 1,8 miliona kruna, a donatori, pre svih jedna američka kompanija, ostatak. Spomenik Tesli u zelenom parku opštine Dejvice, koji i nosi njegovo ime, simbol je istraživanja srpskog naučnika i planetarne vizije naše budućnosti isijavajući svetlost – opisuje ovu sklupturu Adam Halmoši, iz ove praške opštine.

Tesla ima spomenike i biste u Azerbejdžanu, Rusiji (u Republici Čuvašiji i gradu Čeboksariju), Japanu, Australiji, u turskom Izmiru, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Postavljen je i u Teheranu i uskoro će svečano biti otkriven.

Spomenik u Banjaluci je podignut ispred zgrade “Elektrokrajine” 28. septembra 2007. godine. Spomenik je postavljen i u Međašima kod Bijeljine 9. jula 2011. godine.

U Hrvatskoj, koja svojata Nikolu Teslu, postoje spomenici u njegovom rodnom Smiljanu, u Gospiću i u hrvatskoj prestonici. U Zagrebu je 7. jula 2006. postavljena statua Nikole Tesle, rad Ivana Meštrovića.

Foto: Felix Lipov / shutterstock

Nagrada “Nikola Tesla”, u vidu njegove male skulpture, dodeljuje se u Holivudu za tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije u oblasti filmske industrije. Nosioci ovog priznanja bili su, između ostalih, Džems Kameron, Džordž Lukas, Ričard Doner… U SAD nagradu “Nikola Tesla” dodeljuje i Upravni odbor Međunarodne asocijacije energetičara.

Jedna srednja škola u SAD, u državi Ilinois, planira da od naredne godine nosi ime Nikole Tesle.

– Lično ću od predsednika Trampa tražiti dozvolu da se podigne spomenik Tesli u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu – otkriva za “Novosti” “teslijanac” Nikola Lončar iz Filadelfije.

VIDEO: Visoki IQ Nikole Tesle