in

Slovačka vlada uvela vanredno stanje, Češka ga uvodi od ponedeljka

Slovačka vlada uvela je vanredno stanje u zemlji zbog skoka obolelih od korona virusa, napisao je danas na svom Fejsbuk nalogu premijer Igor Martović.

Vanredno stanje, koje će trajati 45 dana, daće priliku vladi da uvede strože mere, ali neće automatski značiti povratak u striktni karantin kao što je to bilo na početku pandemije, navodi agencija Rojters.

Broj novozaraženih u proteklih 24 časa u Slovačkoj porastao je za 567,pokazuju podaci Nacionalnog zdravstvenog informativnog centra (NCZI) objavljeni na sajtu covid-19.nczisk.sk.

To je novi rekord broja novozaraženih u jednom danu u Slovačkoj, preneo je TASR.

U bolnicama se nalazi 187 osoba, od kojih 16 na odeljenjima intezivne nege, a 18 na respiratorima.

Istovremeno u zemlji su tokom jučerašnjeg dana preminule tri osobe, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 48.

Češka od ponedeljka uvodi vanredno stanje

PRAG, 30. septembra (Tanjug) – Češka vlada proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu u ponedeljak i uvela mere koje uključuju ograničavanje okupljanja i zabranu mjuzikla i opere za borbu protiv naleta novih slučajeva korona virusa.

Zemlja od 10,7 miliona zabeležila je više od 43.000 slučajeva i porasta broja smrtnih slučajeva 50 odsto ovog meseca – drugi najveći evropski skok slučajeva posle Španije – posle leta opuštenih mera i nespremnosti zemlje da pooštri ograničenja.

Ministar zdravlja Roman Primula, epidemiolog i pukovnik vojske koji je predvodio ranije mere pandemije i pridružio se kabinetu ovog meseca nakon što je njegov prethodnik podneo ostavku, odmah je najavio pooštravanje mera koje će trajati dve nedelje, prenosi Rojters.

Država će ograničiti okupljanja u zatvorenom na 10 ljudi, a na otvorenom na 20. Sportske utakmice će se nastaviti, ali bez gledalaca.

Pozorišta i bioskopi mogu da rade, ali koncerti, mjuzikli i opere biće zabranjeni, jer se smatraju rizičnijim događajima usled širenja aerosolnih čestica tokom pevanja.

Pored toga, srednje škole u pokrajinama sa većim rizikom u ponedeljak će preći na učenje na daljinu, pridružujući se univerzitetima koji su uglavnom prešli na onlajn nastavu.