in

SNAŽNO NEVREME U REGIONU U Kotoru i Tivtu POTOPLJENE ULICE, u Hrvatskoj padao grad, moguće i PIJAVICE, u Rumuniji narandžasti meteoalarm (VIDEO)

Nevreme praćeno obilnim padavinama pogodilo je danas Kotor i Tivat zbog čega su nastali veliki problemi u saobraćaju. U nekim delovima Hrvatske je, pored jake kiše i vetra padao i grad, a meteorolozi najavljuju i tornado, dok je u Rumuniji proglašen narandžasti meteoalarm u većini okruga.

Kružni tok na Solilima u Tivtu je većim delom pod vodom, a nezgodno je bilo i na Jadranskoj magistrali, u Vrijesu, Kukuljini. Bujice i blato donele su probleme i na Seljanovu. U trenutku padavina i gradska riva Pine bila je poplavljena.

Radnici Komunalnog, Vodovdoa i kanalizacije i pripadnici Službe zaštite i spašavanja su na terenu.

Slično je i u Kotoru gde se vozila kreću poplavljenim ulicama.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se od danas do ponedeljka očekuju nestabilne vremenske prilike sa kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, na udare olujnim južnim vetrom, pišu “Vijesti”.

– Apelujemo na vozače da strpljivom vožnjom prilagođenom meteo i uslovima na puta, doprinesu svojoj i bezbjenosti ostalih učesnika u saobraćaju – navodi se u saopštenju.

Upozorenje na oluje i pijavice u Hrvatskoj

Evropski sistem za upozorenje na oluje ESTOFEX izdao je danas upozorenje drugog i prvog stepena za delove Hrvatske i Zapadni Balkan u kojem se navodi da će deo regiona zahvatiti obilna kiša i grad.

Dodaju da su moguća tornada i jaki udari vetra.

Pišu da se oluje formiraju od severa Hrvatske pa sve do juga Slovačke i da su u pitanju jake oluje.

Najveću aktivnost očekuju u večernjim satima, kada se očekuje najviše padavina.

Severe Weather Europe takođe je objavio prognozu koja najavljuje obilne padavine za Zapadni Balkan i deo Mediterana. I oni najavljuju glavninu nevremena u popodnevnim satima i nadalje.

Promena vremena je u Hrvatskoj je već počela i obilna kiša pada u Dalmaciji i Istri, dok u Zagorju pada grad, preneo je hrvatski portal Index.

Kako javlja Zagorje.com, oko 15 sati je padao grad s kišom, a bilo je i grmljavine. Pišu kako je grad padao u Mihovljanu i u Kuzminecu.

Nestabilno do ponedeljka

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se od danas do ponedeljka očekuju nestabilne vremenske prilike sa kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, na udare olujnim južnim vetrom.

Kako su kazali iz Direktorata, u centralnim i južnim predelima očekuje se obilna količina kiše, a intenzivne padavine očekuju se naročito danas popodne i tokom noći, u subotu prepodne, u nedelju uveče i u ponedeljak.

– Obilna kiša biće praćena i pojačanim, u planinama jakim južnim vjetrom, koji će lokalno imati i olujni karakter – kaže se u saopštenju.

Najjači udar u petak u Crnoj Gori

Navodi se da se jaki udari južnog vetra očekuju naročito u petak, tokom noći u petak na subotu, u tokom noći u nedelju na ponedeljak, kao i tokom ponedjeljka. Iz Direktorata su upozorili da su zbog obilne količine kiše i velikog priliva vode, i jakog južnog vetra, potencijalno moguće i određene posledice u centralnim, južnim i primorskim predelima.

– Direktorat izdaje upozorenje sa ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mere kako bi se izbegla potencijalna šteta – kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u takvim situacijama.

Narandžasti meteoalarm u 30 okruga u Rumuniji

Nacionalna meteorološka uprava Rumunija izdala je danas narandžasti meteoalarm zbog jakih kiša i udara vetrova u 30 okruga, dok je žuti meteoalarm, koji upozorava na naglašene atmosferske nestabilnosti, izdat u 17 okruga.

Upozorenja će ostati na snazi do nedelje ujutru, prenosi Adjerpres.

Meteorolozi prognoziraju da će od subote u devet sati ujutru pa do nedelje u tri sata posle ponoći nevremenom biti pogodjeni planinski krajevi, kao i pokrajine Maramureš, Transilvanija, Oltenija, Muntenija i Moldavija.

Ovi regioni, u kojima je izdat narandžasti meteoalarm, biće pogodjeni jakim kišama, a smenjivaće se i intervali naglašenih atmosferskih nestabilnosti (jake oluje, grad i munje).

Na Alpima u Francuskoj pao sneg

Neverovatne scene stižu iz Fransucke. Na planinskom vencu Alpi tokom dana je pao prvi sneg.

Fotografije prvih pahulja u Francuskoj, objavljene su na društvenim mrežama.

VIDEO: Poplave u Tivtu