in

SPAS ZA PLIVAČE Određene nove preporuke za rad bazena tokom pandemije korona virusa

Institut za javno zdravstvo RS objavio je danas preporuke za bazene prema kojima će u Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci moći plivati oko 100 dece u terminu, što bi značilo spas za ovaj sport.

Ono što predstavlja problem to je pridržavanje drugih propisanih mera, obzirom da je na GOB-u manji broj svlačionica, ali svakako će nadležni učiniti sve da se deca u Banjaluci normalno bave ovim sportom i u budućnosti, kao što su uradile i zemlje u region, piše Srpskainfo.

Od preporuka koja je propisao Institut za javno zdravstvo izdvajamo.

Maksimalni broj osoba kojima je dozvoljen istovremeni boravak u kompleksu bazena određuje se prema pravilu 10 osoba na 100 m2 neto površine prostora, uključujući površinu bazena. Između svih osoba prisutnih na bazenu, uključujući osobe koje su u vodi je neophodno održavanja fizičke udaljenosti od 2 metra u svim pravcima.

Za osoblje i posetioce bazena nije dozvoljen dolazak u slučaju da imaju simptome zarazne bolesti (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, kijavica, malaksalost, proliv ili povraćanje, gubitak osećaja mirisa ili ukusa I slično), već je potrebno javljanje nadređenom licu, kao i nadležnom doktoru, koji procenjuje da li je i kada moguć ponovni dolazak na bazen.

Preporučuje se na ulaz u merenje temperature (bez kontaktnim toplomerom) svim zaposlenim osobama i posetiocima.

Što češće provetravati sve prostorije. Smanjiti upotrebu prostora bez ventilacije ili sa slabijom ventilacijom kao što su svlačionice i druge prostorije manjih dimenzija.

Kada je u pitanju plivanje, iz Instituta su preporučili održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra u svim pravcima od ostalih plivača tokom plivanja i tokom odmora. Ograničiti broj plivača koje istovremeno borave u bazenu na 1 osobu na10 m2. Ne ostvarivati dodatne fizičke kontakte. Izbegavati dodirivanje lica. Izbegavati deljenje opreme i peškira. Preporuke nakon plivanja su da po se izlasku iz bazena ne zadržava dugo u kompleksu bazena.

Kratko se zadržati u svlačionici (kabini) da se skine mokra oprema, pri čemu se preporučuje koristiti individualne svlačionice, koje se često dezinfikuju.

BONUS VIDEO: Zaraženi korona virusom na žurki u bazenu