in

SPORAZUM IZ SAD PREDVIĐA VELIKA ULAGANjA U INFRASTRUKTURU: Novi putevi i pruge spojiće ceo region

Plaftorma za te razgovore biće sporazum iz Vašingtona, koji predviđa između 2,18 i 2,73 milijarde evra investicija u izgradnju auto-puteva i pruga.

Osim dugo najavljivanog auto-puta Niš – Merdare – Priština od 100 kilometara, u planu su i novi projekti, među kojima je najznačajniji auto-put Bujanovac – Končulj – Gnjilane – Štrpce, u dužini od 78 kilometara.

Predviđena je i izgradnja brze saobraćajnice Raška – Jarinje – Kosovska Mitrovica od oko 60 kilometara, kao i rekonstrukcija puta Ribariće – Brnjak – Zubin Potok.

– U fokusu će biti nastavak finansiranja auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu – izjavila je Mihajlovićeva. – Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd – Niš u dužini od 240 kilometara, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskom kompanijom CRBC, a vrednost je oko 2,1 milijardu evra. Planirano je da se radi pruga Doljevac – Kuršumlija – Merdare od 87 kilometara, za šta je potrebno oko 980 miliona evra. Prosečna brzina je u ovom delu svega 30 kilometara na sat.

TENDER KRAJEM OKTOBRA

ZA prvu deonicu auto-puta Niš – Merdare – Priština od 33 kilometra, između Niša i Pločnika, tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra.

– Za nju smo obezbedili 40 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, imamo potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra i uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za ostatak sredstava – rekla je Mihajlovićeva. – Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica.

Razgovaraće se i o postavljanju šina od Merdara do Prištine u dužini od 43 kilometara, jer od izlaza iz tunela Merdare ne postoji pruga. U opticaju je i trasa Priština – Kosovo Pole – Đeneral Janković – granica sa Severnom Makedonojom od 70,8 kilometara.

Ministarka je istakla da u Srbiju ne dolazi samo dfc već i američka vlada, s obzirom na to da je taj fond deo američke vlade.

– Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati – rekla je Mihajlovićeva, i dodala da će ove investicije dati impuls razvoju celog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije