in

Genkov novi Benteke je nekad radio kao građevinac i ulični prodavac!

Retko se kad desi da neki igrač van “Liga petice” osvoji Zlatnu kopačku prvenstveno jer golovi u pet najjačih liga vrede dva boda.

Ipak, ove sezone je u top 10 liste najboljih streaca evropskog kontinenta bori i Pol Onuaču, 25-godišnji Nigerijac koji nastupa za belgijski Genk.

Onuaču je do sada dao 24 gola pa ima 36 bodova, 20 manje od prvoplasiranog Roberta Levandovskog. Ali, Nemac iz Bajerna je dao samo četiri gola više a ugra u zvanično najboljem timu sveta.

Nigerijac je na sebe skrenuo ogromnu pažnju jer je visok 201 centimetar. Iako ima visinu košarkaškog centra, nemilosrdan je pred protivničkim golom.

foto: Profimedia

On je u Evropu stigao pre devet godina u danski klub Midtjiland. Nakon godina sazrevanja u avgustu 2019. godine Genk ga je platio šest miliona.

– Mislio sam da ću u Evropi živeti među neboderima kao u SAD-u ili Dubaiju, ali kada sam napustio aerodrom, pola sata sam vidio samo šumu, stabla i farme… Pitao sam se ima li ovde fudbalskog kluba – prisetio se Onuaču dolaska u Genk.

U detinjstvu je radio kao građevinac, jedno vreme je bio i ulični prodavac, samo kako bi uspeo da pokrije troškove neophodne za život.

Njegova sudbina se promenila u februaru 2016. godine kada je dao gol Mančester Junajtedu u Ligi Evrope za najveću pobedu u istoriji Midtjilanda.

Jača noga mu je desna, ali najače oružje svakako igra glavom. Od 24 gola njih devet je postigao glavom a tri su stigla posle prekida. Nepogrešiv je i sa bele tačke sa sedam golova.

U Genku sve podseća na Kristijana Bentekea koji je svojevremeno igrao za četvorsotrukog šampiona Belgije sa istim uspehom pre selidbe u Englesku i takođe imao teško odrastanje.

(Espreso)