in

Poznato i koja bi bila najgora, a koja najlakša grupa!

Zbog pandemije SARS-CoV-2 tipa koronavirusa martovski žreb za Evropsko prvenstvo u košarci odložen je za 29. april, ali je postalo poznato ko su potencijalni rivali Srbije u uvodnoj fazi kontinentalnog šampionata.

“Orlovi”, koji su uspešno prebrodili kvalifikacije, nešto kasnije nego što je očekivano saznaće svoje suparnike, no imajući u vidu da je Evrobasket već pomeren sa septembra 2021. na period 1. – 18. septembra 2022, ovo jednomesečno odlaganje i nije nešto naročito strašno.

foto: Dado Đilas

Ono što je bitno, to je da je naša reprezentacija među četiri nosioca, a to znači da u prvoj fazi takmičenje ne može da igra s ostalim timovima iz prvog šešira – Španijom, Grčkom i Francuskom.

Žrebom u Nemačkoj će 29. aprila biti određeni sastavi četiri grupe od po šest ekipa, a iz svake grupe (koje će se odvijati u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Kelnu) će po četiri tima ići u nokaut fazu, čiji je domaćin Berlin.

Evo i ko će sve, uz šampiona kontinenta, Slovneiju, koja nam, poput Hrvatske, možda bude jedan od uvodnih rivala jer su obe selekcije u trećem šeširu, pokušati da se domogne evropske titule 2022:

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: KSS

Prvi šešir: Španija , Srbija, Grčka, Francuska

Drugi šešir: Litvanija, Rusija, Italija, Češka

Treći šešir: Poljska, Hrvatska, Turska, Slovenija

Četvrti šešir: Nemačka, Ukrajina, Finska, Gruzija

Peti šešir: Belgija, Mađarska, Izrael, Velika Britanija

Šesti šešir: Bosna i Hercegovina, Holandija, Estonija i Bugarska

S obzirom na ovakav sastav šešira možemo videti i koja bi bila najteža, a koja najlakša grupa za Srbiju.

Najteža: Srbija, Litvanija, Slovenija, Nemačka, Izrael, Bosna i Hercegovina.

Najlakša: Srbija, Češka, Poljska, Finska, Velika Britanija i Bugarska.

(Espreso)