in

Preminuo vrsni odbojkaš i stručnjak Branko Draganić!

Branko Draganić, nekadašnji odbojkaš i odbojkaški trener, profesor fizičke kulture i predavač tehnike i metodike odbojke, preminuo je u ponedeljak, 8. marta u Splitu u 86. godini.

– Ni snažnijeg odbojkaša – ni nežnije duše! Tako bi mogao da se okarakteriše Branko Draganić, profesor fizčkog vaspitanja, vrsni odbojkaš klubova “Jugoslavija” i “Partizan”.

Kao profesor fizičke kulture u Petoj beogradskoj gimnaziji zadojio je odbojkom mnoge đake, a među njima Zdravka Kuljića, Gorana Stojmirovića, Bojana Gašića…


Bio je član sjajne generacije “bosonogih dečaka”, koja je za sedam godina osvojila četiri puta uzastopno prvenstvo Jugoslavije i tri titule pobednika Kupa. Bilans je uvećao sa još jednom titulom šampiona i pobednika Kupa Jugoslavije.

Bio je i trener ženske ekipe Partizana sa kojom je osvojio po jednu titulu šampona i pobednika Kupa. Igrajući u toj šampionskoj generaciji nije dobio ni jedan dinar stipendije ili naknade za hranarinu.

Došao je iz Konjica, upisao Fakultet za fizičko vaspitanje, u roku ga završio i započeo sa proučavanjem i lansiranjem odbojke u Beogradu, Sarajevu, Kaštelima (ostvrujući i sa njima vrhunske rezultate).

Živeo je u pravom smislu reči za odbojku do poslednjeg daha. Kao referent za sport u Pomorskoj vojnoj oblasti u Splitu znatno je doprineo da se odbojka poštuje i ceni i među pomorcima.

Zadojio je odbojkom i svoje kćeri Melinu, državnu reptrezenativku Jugoslavije i Brankicu – repezentativku Hrvatske.

(Espreso)