in

Spremnost za razmenu iskustva u vezi OEBS-a

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Švedske An Linde.

Ministar Dačić je tokom telefonskog razgovora ocenio da su bilateralni odnosi sa Švedskom veoma dobri i da je Srbija spremna za dodatno unapređenje u svim oblastima u kojima postoji zajednički interes za saradnju.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je preneo da je Srbija zainteresovana za intenziviranje dijaloga na najvišem nivou i ponovio poziv za što skoriju posetu ministarke An Linde Beogradu.

Ministarka Linde je prihvatila poziv, naglasivši da bi od posebne koristi za švedsku stranu bila razmena iskustava predsedavanja OEBS-u, imajući u vidu da će Kraljevina Švedska predsedavati ovom organizacijom 2021. godine.

Naznačila je da je upravo uspešno predsedavanje Republike Srbije i ministra Dačića tokom 2015. godine, bio osnovni povod za današnji razgovor.

Dačić je naglasio spremnost Ministarstva spoljnih poslova da švedski tim za predsedavanje detaljno informiše o svim aspektima predsedavanja OEBS-u i o svim izazovima sa kojima se Srbija suočavala u ulozi predsedavajućeg.

Informisao je i o najnovijim dešavanjima i pomacima u vezi s dijalogom Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na postizanje Vašingtonskog dogovora, za koji je ministarka Linde pokazala posebno interesovanje.

Linde je podvukla da Kraljevina Švedska podržava i pozdravlja svaki napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri su razgovarali i o procesu evropskih integracija Srbije, a Linde je ponovila da Švedsku daje podršku i da je spremna da Srbiji pruži pomoć u ovom procesu, navodi se u saopštenju MSP-a.