in

Stiglo 40 prijava za projektovanje i izgradnju auto-puta do Beograda

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je danas da je na javni poziv za finansiranje projektovanja i izgradnju auto-puta koji bi Banjaluku i Republiku Srpsku povezao sa Beogradom već stiglo oko 40 prijava.

Topić kaže da je poziv za deonicu Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača, dužine 70 kilometara, pre desetak dana raspisalo preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”, prenosi Srpskainfo.

– Prvi put `Autoputevi` su raspisali tender koji obuhvata finansiranje, projektovanje i izgradnju auto-puta koji bi Republiku Srpsku, povezao sa Beogradom. Vrednost radova procenjena je na 1,35 milijardi KM – rekao je Topić za Radio Republike Srpske.

On je istakao da se prijavilo deset velikih građevinskih kompanija koje su u stanju da samostalno obave ovaj posao.

– Prijavilo se i nekoliko domaćih firmi i banaka, a svi bi trebalo da se udruže. Verujem da će biti dovoljno zainteresovanih kompanija i da će krajnja cena ovog projekta biti realna. Auto-put je podeljen na tri deonice – naveo je Topić.

Govoreći o planu parcelacije, Topić je rekao da je na deonici Vukosavlje-Brčko bilo primedbi meštana, koje su u međuvremenu rešene.

– Na deonici Brčko-Bijeljina do Rače nije bilo spornih pitanja, s obzirom na to da je preduzeće `Autoputevi Republike Srpske`, radilo plan parcelacije, a grad Bijeljina prostorni plan – pojasnio je Topić.

Govoreći o izgradnji mosta na reci Savi u Gradišci, Topić je rekao da radovi teku planiranom dinamikom i da je u toku postavljanje čelične konstrukcije.

On očekuje da će do kraja naredne godine ovaj most biti završen.

– Završetak mosta uslovljen je nastavkom radova na izgradnji vezne saobraćajnice u Hrvatskoj, za šta je u toku tender za izbor izvođača. Gotovo polovina posla završena je i na prvoj fazi Koridora `Pet ce` kroz Republiku Srpsku na petlji Johovac–Rudanka – rekao je Topić.

BONUS VIDEO: Auto-put Surčin-Obrenovac spreman za otvaranje, bez putarine