in

AMERIKANCI IMAJU NOVO SUPERORUŽJE! Ovo će mnogo PROMENITI način na koji se vode ratovi

Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Oni su razvili posebne zaštitne naočare na kacigi koje omogućavaju vojniku da vidi kroz zidove, ili na primer kroz oklop borbenih vozila, pružajući mu tako punu svest o svojoj situaciji i mogućim pretnjama.

Američka vojska je razvila „integrisani sistem za vizuelno uvećavanje“ (IVAS) koji će njihovim vojnicima pružiti ogromnu prednost u bliskoj borbi, posebno kada je reč o pešadiji.

Naime, razvili su posebne naočare montirane na kacigu koje omogućavaju vojniku da vidi kroz zidove, ili na primer kroz oklop borbenih vozila, pružajući mu tako potpunu svest o situaciji u kojoj se nalazi i mogućim pretnjama.

Uz njihovu pomoć, vojnici koji su obično u zadnjem delu oklopnog vozila imaju potpun pregled gde su i gde se kreću.

Nadaju se da će proizvesti desetine hiljada takvih naočara koje takođe omogućavaju vojnicima da vide u mraku, koji se nalazi iza objekta, a mogu čak i da projektuju digitalne mape i druge podatke na sočiva.

To će biti posebno korisno u opasnim situacijama kada vojnici neće morati da napuste borbeno vozilo, jer će imati pregled nad onim što se dešava napolju kroz kamere instalirane na njegovom oklopu. Ovo će smanjiti žrtve i promeniti način delovanja na terenu, uverene su američke vojne snage.

Pomenute naočare su gotovo identične onima koje su pripadnici američkog vazduhoplovstva već koristili u borbenim avionima. 

Bonus video:

(Espreso/Večernji.hr)