in

DA LI BISTE PRE SEDELI PORED SRBINA ILI PORED PROSTITUTKE? SKANDALOZAN test na času VERONAUKE u Hrvatskoj!

Osnovna škola kod Rijeke, Foto: Profimedia

Na društvenim mrežama počeo se širiti zadatak koji je nastavnica veronauke u osnovnoj školi kod Rijeke podelila učenicima 8. razreda.

– Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu – navodi se u zadatku upućenom osmacima u kojem oni treba da navedu tri osobe s kojima bi hteli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi želeli putovati. Na popisu se nalazi homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, Rom koji je tek izašao iz zatvora, prostitutka iz Berlina, lekar specijalista za pobačaje. Takođe se nalaze i kompjutorski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

OŠ Milan Brozović, Kastav. 8.razred, vjeronauk. Jer djeca na vjeronauku ne mogu niti čut, niti naučit nešto loše, je l’?


Posted by Center for Civil Courage on Петак, 05. март 2021.

Zadatak je izazvao i više nego burne reakcije na društvenim mrežama.

– Ovo je jako, jako opasno – navodi se u jednom od komentara.

– Ovo je vežba za puno stariju dob. Nikako za 8. razred osnovne. Cilj je da se grupno obrazloži zašto da i zašto ne, ali lako je moguće da se u ovom slučaju zloupotrebljava.

– Nadam se da će mi dete doći s ovim da mu prenesem malo mudrosti. Svakako biram prostitutku iz Berlina, homoseksualca i starijeg monaha s Biblijom. Inače, bio bi to jedan od lakših životnih izbora. Šta da vam kažem?! Prošle godine mi život pao, a čini mi se da je i ova loše počela – stoji u jednom komentaru.

Reakcija škole

Direktorka Osnovne škole Milan Brozović prof. Sandra Krpan komentarisala je sporni zadatak na stranicama škole.

“Tokom današnjeg dana društvenim mrežama počeo se širiti sporni sadržaj putem društvenih mreža, vezano uz radni zadatak iz Veronauke. Nakon dobijenih obaveštenja i pritužbi na isti, odmah sam pristupila proveri navedenog i utvrdila sledeće: -Nastavnica veronauke jeste dala nastavni listić učenicima osmih razreda – zatražila sam pisanu izjavu nastavnice nakon obavljenog telefonskog razgovora s njom – u razgovor je uključena stručna saradnica Škole, socijalna pedagoškinja, jer sadržaje ocenjujemo neprimerenim iako nastavnica veronauke navodi da je nastavni listić upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima. Apsolutno kao Škola zalažemo se za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i podučavamo naše učenike i neizmerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimerenih poruka prema našim učenicima. O svemu navedenom obavestićemo i Ministarstvo nauke i obrazovanja, Riječku nadbiskupiju, zatražiti stručno-pedagoški nadzor te postupiti u skladu sa pravilnicima i Zakonu nakon utvrđenog potpunog činjeničnog stanja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica škole Sandra Krpan.
 

(Espreso/Vecernji)