in

GRČKA USKORO UKIDA RESTRIKCIJE: Turistička sezona ipak počinje?

Grčka, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Grčka planira da ukine restrikcije zbog pandemije virusa korona u maloprodajnom sektoru i otvori škole pre kraja marta, te da počne sa otvaranjem turističkog sektora u maju uoči letne sezone.

“Odluka zavisi od epidemioloških podataka”, rekla je na konferenciji za novinare portparol Vlade Grčke Aristotelija Peloni.

Prema njenim rečima, srednjoročno gledano, kako vakcinacija napreduje, Vlada planira da u aprilu omogući služenje obroka u restoranima na otvorenom i ponovno pokrene turizam, koji čini petinu grčke ekonomske proizvodnje i zapošljava svakog petog stanovnika.

Sektorske cene biće presudne za zemlju koja polako izlazi iz decenijske dužničke krize, ali je doživjela snažan ekonomski pad used restrikcija zbog pandemije, preneli su mediji.

Grčka, koja je imala 6.758 smrtnih slučajeva od virusa korona, nedavno je bila prisiljena da produži zaključavanje u široj regiji Atine do 16. marta zbog ponovnog povećanja broja zaraženih, ali Pelonijeva je rekla da se i dalje nadaju da će se situacija promeniti.

“Pred nama su još teški dani. Ali trčimo poslednji kilometar u ovoj maratonskoj trci”, poručila je ona.

Bonus video:

(Espreso / Srna)