in

Hitno je potredno 10 miliona doza vakcine

SZO, Foto: EPA/ FABRICE COFFRINI, Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da ima hitnu potrebu za 10 miliona doza antikovid vakcina da bi 20 zemalja koje nemaju preparate mogle da počnu vakcinaciju i pozvala medjunarodnu zajednicu da ponudi te doze.

Medjunarodnom sistemu za raspodelu vakcina Kovaks kojim upravlja SZO sa drugim partnerima “odmah je potrebno 10 miliona doza” da bi tih 20 zemalja moglo da počne da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dve nedelje, rekao je generalni direktor te UN organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus.

“Ima mnogo zemalja koje mogu sebi da dozvole da daju te doze bez remećenja sopstvenih planova vakcinacije,” rekao je on na konferenciji za novinare.

On je rekao da 10 miliona doza nije mnogo i da je daleko od dovoljnog, ali da je to početak, i da će biti potrebno još stotina miliona doza u budućnosti.

Šef SZO je početkom godine dao izazov svetu da obezbedi početak vakcinacije zdravstvenog osoblja i starijih ljudi u svim zemljama u prvih 100 dana 2021. godine.

Do sada je 177 zemalja počelo sa vakcinacijom, prema Tedrosu, zahvaljujući programu Kovaks kojim je raspodeljeno više od 32 miliona doza vakcina u 61 zemlji.

“Ostalo je još 15 dana pre isteka 100 dana ove godine, i 36 zemalja još čeka vakcine da mogu da počnu da vakcinišu svoje zdravstvene radnike i starije osobe”, rekao je on.

Od tih 36 zemalja 16 treba da dobiju prve doze vakcine u narednih 15 dana ali ostalih 20 još čekaju.

Šef SZO rekao je da je Kovaks program spreman da isporuči vakcine ali ne može da isporuči ono što nema.

“Kao što znate bilateralni sporazumi, zabrane izvoza, vakcinalni nacionalizam i vakcinalna diplomatija izazvali su poremećaje na tržištu, sa flagrantnim nejednakostima izmedju ponude i potražnje”, rekao je on.

Preko sistema Kovaks planirana je isporuka vakcina za 20 odsto stanovništva u gotovo 200 zemalja i teritorija, i uključuje mehanizam finansiranja i pomoći za 92 siromašne zemlje.

Bonus video:

00:28

DR MASERATI OPLEO PO SVETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI: To je jedan galimatijas RAZNIH LJUDI, nema tu NAUČNIKA (KURIR TELEVIZIJA)

DR MASERATI OPLEO PO SVETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI: To je jedan galimatijas RAZNIH LJUDI, nema tu NAUČNIKA (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)