in

NE PRESTAJE DA RASTE BITKOIN! Digitalni novčić danas dostigao cenu veću od 45.500 dolara

Od početka ove godine, bitkoin je ojačao za 80 posto

Tržišna kapitalizacija bitkoina ponovo je danas prešla granicu od 1.000 milijardi dolara, pošto je cena ove kriptovalute, prema poslednjim podacima sa trgovinske platforme KoinDesk, porasla na 54.550 dolara za jedan novčić.

Ovo je drugi put da tržišna vrednost najpopularnije svetske virtuelne valute probija tržišnu vrednost od jednog biliona dolara u poslednjih 18 dana.

Bitkoin je prvi put prekoračio tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara 19. februara, zadržavši se par dana na tom nivou nakon čega je pao ispod te granice.

Od početka ove godine, bitkoin je ojačao za 80 posto, a u poslednjih 12 meseci njegova vrednost je porasla za 570 posto. Bitkoin je najvišu cenu svih vremena, od 58.332,36 dolara, zabeležio 22. februara.

Njegovom vrtoglavom usponu doprinelo je nekoliko faktora, uključujući rast interesovanja velikih institucionalnih investitora, kao i ulaganja korporacija poput “Tesle”, Skvera i Majkrostratedžija u ovu kriptovalutu.

Kineski proizvođač aplikacija Meitu je u nedelju takođe saopštio da je kupio ne samo bitkoin, već i drugu najveću svetsku kriptovalutu etereum.

Eter se, inače, danas trguje po ceni od 1.836,73 dolara, u porastu za 7,0 posto na dnevnom nivou.

(Espreso/Tanjug)