in

NEZAPAMĆENA BROJKA! Zbog korone najmanji broj radnih sati u Nemačkoj u 30 godina

U Nemačkoj je 2020. zbog pandemije korona virusa zabeležen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje, saopštila je danas Savezna agencija za rad.

“Prosečni godišnji radni učinak po zaposlenom je 2020. smanjen za više od 50 sati”, rekao je Enco Veber iz Instituta za istraživanje tržišta rada koji deluje u sklopu Savezne agencije za rad, prenela je Hina.

Tokom prošle godine zabeležen je pad broja radnih sati za 4,7 odsto u odnosu na godinu ranije, pa je krajem 2020. iznosio 59,64 milijardi radnih sati, što je najmanja zabeležena vrednost u zadnjih 30 godina.

Prošle godine je zbog pandemijskih uslova pao i ukupan broj zaposlenih i to prvi puta u poslednjih 16 godina.

Ukupno je u Nemačkoj na kraju 2020. bilo zaposleno 44,8 miliona ljudi, što je 1,1 posto manje nego 2019.

Pad broja radnih sati najviše se povezuje s merama uvođenja skraćenog radnog vremena u proizvodnim delatnostima tokom strogih mera zatvaranja na proleće i od novembra prošle godine.

Prošle godine je skraćenjem radnog vremena bilo pogođeno 2,9 miliona zaposlenih, što je gotovo tri puta više nego u kriznoj godini 2009, kada je vlada takođe subvencionisala skraćeno radno vreme kao mehanizam zaštite poduzetnika od stečaja.

“Merama skraćenog radnog vremena i smanjenim brojem prekovremenih sati je dobrim dijelom amortizovan pad na tržištu rada”, stoji u studiji Instituta za istraživanje tržišta rada.

Veliki deo radnih sati u neproizvodnom sektoru je spašen merama rada od kuće.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)