in

Obeležen Dan sećanja u Izraelu!

Izrael, Foto: Print Screen Youtube

U Izraelu je danas minutom ćutanja obeležen Dan sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu, dok su se širom zemlje oglasile dvominutne sirene.

i odata počast onima koje su sistematski ubijali nacisti u Nemačkoj i njihovi saveznici tokom Drugog svetskog rata.

Izraelci su danas minutom ćutanja i dvominutnim zavijanjem sirena širom zemlje pokazali da čuvaju sećanje na šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta.Autobusi i automobili su se zaustavili na ulicama i autoputevima, a pešaci su stajali u mestu ;u znak sećanja na ubijene u nacističkom genocidu.

Dan sećanja je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru, kojim se obeležava godišnjica pobune u varšavskom getu 1943. godine – najznačajniji čin jevrejskog otpora protiv nacističke Nemačke tokom holokausta.

Juče su izraelske radio i tv stanice posle zalaska sunca počeli da emituju specijalan program povodom sećanja na holokaust, a restorani i mesta za zabavu su zatvoreni.

U Izraelu ima manje od 180.000 ljudi koji su preživeli holokaust. Predsednik Ruven Rivlin rekao je juče u Memorijalnom centru Jad Vašem, da je 900 preživelih umrlo tokom prošlogodišnje pandemije korona virusa.

Govoreći na spomen-obilježju premijer Benjamin Netanjahu pozvao je svetske lidere da ne obnavljaju nuklearni sporazum s Iranom, rekavši da nas je “istorija naučila da takvi poslovi sa ekstremističkim režimima ne vrede ništa”.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

Espreso anketa

(Espreso/Beta)