in

Očekivanja naučnika su OGROMNA, ali šta zapravo ZNAMO o njima?

Treća faza kliničke studije, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Nakon Sputnjika V, u Rusiji su razvijene još dve vakcine protiv korone – EpiVakKorona i KoviVak ali još nije okončana treća faza kliničke studije. Očekivanja naučnika su velika.

Zvanična Moskva namerava do jeseni vakcinisati većinu građana. Prema planovina, do maja bi Rusija ukupno mogla da proizvede pedeset miliona domaćih vakcina.

Sve tri vakcine dobijale su odobrenja za upotrebu pre treće faze kliničkih studija u kojima se cepivo ispituje na desetinama hiljada dobrovoljaca. Tako je Sputnjik V u avgustu prošle godine postao prva odobrena vakcina na svetu. Tek nakon odobrenja vakcina je ispitana u testiranju sa 40.000 ljudi.

Pre pandemije korone, vakcine ili lekovi bivali su korišćeni tek nakon treće faze kliničkih studija i nakon što bi nezavisni stručnjaci pregledali rezultate. Tokom ove pandemije, mnogi su pribegli paralelnom odvijanju druge i treće faze studije kako bi ubrzali stvar.

Posle treće, postoji i četvrta faza: tokom dužeg perioda se prate efekti vakcine u opštoj populaciji.

U Rusiji su, poput Sputnjika V, pre treće faze odobreni i EpiVakKorona (u oktobru) i KoviVak (u februaru). Po svemu sudeći, biće još ruskih vakcina. Prema izveštajima, vakcina nazvana Mir-19 prošla je prvu fazu ispitivanja.

💉В Петербург поступила партия из 1000 доз вакцины «ЭпиВакКорона». Также в город доставлено 350 тыс. доз препарата…


Posted by 78 Новости on Субота, 06. март 2021.

EpiVakKorona

Ova vakcina se oslanja na hemijski sintetisani antigen, što znači da ne sadrži živi virus. Antigen je supstanca koja podstiče organizam da proizvede antitela. Prema nekim izvorima, ova ruska vakcina bi treću fazu kliničke studije trebalo da prođe najranije u maju.

Cepivo je ipak već odobreno u Rusiji, ali i Turkmenistanu, kako prenosi tamošnja državna novinska agencija. U Rusiji je stanovništvu već dato 45.000 ovih vakcina.

Pre nekoliko dana je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da još čeka da ruski državni institut Vektor, koji je napravio EpiVakKoronu, pošalje potrebne dokumente kako bi stručnjaci SZO ocenili vakcinu.

Ova vakcina se čuva u običnim frižiderima. Ruske vlasti tvrde da je u prvim ispitivanjima pokazala stoprocentnu efikasnost.

KoviVak

Ovo cepivo je razvio Centar “Čumakov”, ogranak ruske Akademije nauka. Vakcina se ne pominje kod SZO, ni na clinicaltrials.gov, američkom zvaničnom portalu koji prati sva klinička ispitivanja u svetu.

Zabunu može da unese i što američki srtručnjaci iz Kodegeniksa rade na vakcini praktično istog naziva Kovi-Vak (mada se naziv ruske vakcine uglavnom piše bez crtice).

Prema onome što se zna, ruski KoviVak koristi standardnu tehnologiju – neaktivni virus koji ne može da zarazi pacijenta, ali može da izazove stvaranje antitela. Ruski naučnici se nadaju da će se ta tehnika pokazati efikasnom protiv svih mutacija .

Ruska agencija Tass prenosi da KoviVak može biti pogodan posebno za starije i hronično bolesne jer su navodno nuspojave blaže nego kod drugih vakcina.

U Centru “Čumakov” navode da se cepivo skladišti na temperaturama od dva do osam stepeni, dakle u običnom frižideru.

Sputnjik V rađen na drugačijem principu

Prva ruska vakcina protiv korone koristi sasvim drugi način – to je takozvana vektorska vakcina. Vektori su virusi koji su manipulisani tako da ne mogu da se umnože niti zaraze telo, ali mogu da podstaknu imuni odgovor. U dve doze Sputnjika koriste se različiti vektori što bi, kako naučnici kažu, moglo da načini tu vakcinu veoma efikasnom na duge staze.

Od odobrenja, Sputnjik V je prošao najmanje šest velikih kliničkih ispitivanja u Rusiji, Indiji, Venecueli, Belorusiji i Ujedinjenim Emiratima. Vakcina ima odobrenje u više od četrdeset zemalja. Od članica EU, odobrenje ima jedino u Mađarskoj.

Navodi se da je efikasnost Sputnjika V preko 90 odsto.

Bonus video:

(Espreso/DW)