in

Osiguravanje ravnopravnog učešća žena u pitanjima mira i sigurnosti je svima u koristi

Napredak je postignut, Foto: Printscreen/Youtube

”Napredak je postignut od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UNSCR) 1325 o ženama, miru i bezbednosti pre više od 20 godina, ali potrebne su konkretnije akcije” rekli su  učesnici zajedničkog sastanka OEBS-ovog foruma za bezbednosnu saradnju (FSC)  i Stalno veće OEBS-a koji je  danas održan u Beču i to onlajn  povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena ove nedelje.

Zajednička sesija, organizovana pod predsedavanjem FSC-a Sjedinjenih Država i švedskim predsedavanjem OEBS-a 2021. godine, pružila je platformu za raspravu o Rezoluciji 1325 SB UN i narednim rezolucijama, kao i konkretne korake ka primeni rezolucija, kao i o rodnoj ravnopravnosti u širem smislu.

Takođe je istraženo kako FSC i OEBS rade na integraciji i osnaživanju žena u sektoru bezbednosti i na oblastima kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja.

Da podsetimo, usvojena pre tri decenije, u oktobru 2000. godine, Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1325 je vodeći dokument koji se bavi nesrazmernim i jedinstvenim uticajem oružanog sukoba na žene i devojke, prepoznajući značaj ravnopravnog učešća žena u održavanju i promociji mira i bezbednosti i potrebi za jačanjem zaštite žena i devojčica i njihova prava.

I ne samo, Rezolucija SB UN 1325, već i  naredne rezolucije pružaju okvir za unapređivanje uloge žena u pitanjima mira i bezbednosti na svim nivoima.

Izjavljujući da su žene često „snažni akteri koji olakšavaju pozitivne promene i upravljanje konfliktima u njihovim zajednicama“, predsedavajuća Stalnog saveta OEBS-a, ambasadorka Ulrika Funered rekla je:

 „Daleko smo dospele na put ka rodnoj ravnopravnosti, ali mnogo toga ostaje biti urađeno. Dvadeset godina od usvajanja Rezolucije SB UN 1325, brojke govore same za sebe – to nije dovoljno dobro. “ Naglasila je da se „istraživanje i znanje o ulozi koju žene mogu i treba da igraju u mirovnim procesima moraju pretvoriti u brzu akciju i stvarnu primenu na terenu“.

Iako je postignut napredak, žene se suviše često suočavaju sa nejednakim pristupom važnim forumima za donošenje odluka o bezbednosnim politikama, rekla je generalni sekretar OEBS-a Helga Maria Schmid.

„Mirovni sporazumi nose veći rizik od raspada kada žene nisu uključene u pregovarački proces. Dokazi su apsolutno empirijski. Dakle, osiguravanje ravnopravnog učešća žena u pitanjima mira i sigurnosti biće nam svima na korist. “

Istakla je kako OEBS proaktivno podržava sprovođenje agende Žena, mira i bezbednosti, uključujući i kroz OEBS-ov Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti, kao deo svog sveobuhvatnog pristupa bezbednosti.
 

„Žene uokviruju probleme, primenjuju iskustva, pokazuju važnu osetljivost, obraćaju pažnju na detalje i iznose razmatranja na način koji može imati snažno pozitivan uticaj na mir i sigurnost“, rekla je ona. 

Aleksandra Bell, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za kontrolu, verifikaciju i poštovanje oružja američkog Ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je vreme da se rasprave pretvore u akciju. „Omogućiti ženama izgradnju kapaciteta, pristup mogućnostima donošenja odluka i zaštitu neophodnu da bi se omogućilo puno i značajno učešće u našem radu na bezbednosti u FSC-u.“

Na kraju sastanka, Čantal de Jonge Oudrat, predsednica Žena u međunarodnoj bezbednosti, izložila je istraživanje o programu Žene, mir i bezbednost i predložila tri međusobno povezana projekta koji pomažu unapređivanju rodne ravnopravnosti u jačanju sigurnosti u celom društvu i ciljevima FSC-a na transparentnost i poverenje i izgradnja poverenja.

U našem globalizovanom svetu sigurnost se ne odnosi samo na bezbednost država, već i na sigurnost ljudi i pojedinaca“, rekla je. „Moramo prepoznati da je agenda za rodnu ravnopravnost globalna, višedimenzionalna, višegeneracijska kampanja – ali ishod je presudan za rat i mir.“

Bonus video:

(Espreso/Osce.org)