in

Prva evropska država koja je ukinula boravak građanima iz Sirije!

U ovoj bliskoistočnoj azijskoj državi rat i dalje traje, Foto: UPRAVA CARINE / TANJUG

Ova skandidavska zemlja ukinula je boravak za čak 94 građana iz Sirije, poručivši da je prestonica Damask sada grad u kom može da se odvija normalan život.

Migranti neće biti prisiljeni da se odmah vrate u svoju matičnu državu, već će biti poslati u kampove, što pojedine grupe za zaštitu ljudskih prava ocenjuju kao pritisak Vlade da ih na neki način natera da krenu put Sirije.

Pre Danske, Nemačka je takođe govorila o povratku migranata u svoju rodnu zemlju, međutim to se odnosilo samo na one koji su na teritoriji te države izvršili krivična dela.

Procena ove skandidavske zemlje je da je Damask bezbedan grad, i da se mogu vratiti svi koji su zatražili azil. Ipak, u ovoj bliskoistočnoj azijskoj državi rat i dalje traje, manjeg intenziteta, ali sa veoma nestabilnim primirjem.

Islamska država oslabila

Sirija se raspala na četiri zone, gotovo da godinu dana nema većih konfilakata, ali stanje na frontu nikako nije uzdanica mira.

Severoistok zemlje kontrolišu Kurdi, uz podršku Amerike, a na tom delu nalaze se i snage predsednika Bašara al Asada, kojoj “leđa” čuva Rusija.

Na severozapadu raspoređena je proturska policija, dok je region Idlib i dalje u rukama pobunjenika.

Islamska država je znatno oslabljena, gotovo bez većeg uticaja, ali i dalje predstavlja opasnost u pojedinim predelima, uglavnom u individualnim terorističkim akcijama.

Arapsko proleće

Sirijski građanski rat počeo je 15. marta 2011. godine, kao nastavak Arapskog proleća, pobunjeničkog talasa koji je zahvatio sever Afrike i Bliski istok. Uzrok je bila želja opozicije da svrgne lidera Bašara al Asada, a pored međunarodne zajednice učešće su uzele i mnogobrojne terorističke organizacije, poput ISIS-a i Hezbolaha.

Bonus video:

(Espreso/ Blic)