in

“Prvi korak ka dugom zajedničkom putu”

Viktor Orban, Foto: Profimedia

Premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban i Mateuš Moravijecki, danas su u Budimpešti zajedno sa liderom italijanske stranke Liga, Mateom Salvinijem, postavili nove temelje saveza konzervativne desnice u Evropi, ali nisu pomenuli da li će zbog toga doći do promena u političkim grupacijama u Evropskom parlamentu.

Viktor Orban je na kraju sastanka pozdravio “prvi korak ka dugom zajedničkom putu”.

“Dogovorili smo se da nastavimo rad. Sastaćemo se u maju, bilo u Rimu ili u Varšavi, datum će zavisiti od epidemije korona virusa”, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Lider italijanske ekstremno desničarske stranke Liga Mateo Salvini izjavio da će put koji je danas počeo biti nastavljen kroz nekoliko faza u različitim evropskim gradovima u cilju proširenja grupe.

“Predstavljamo se kao istorijsko i osnivačko jezgro saveza, sa ciljem da budemo prvi u Evropi”, rekao je Salvini.

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki je rekao da se za zalaže za evropsku integraciju “koja poštuje nacionalni suverenitet, porodicu, hrišćanstvo” i brani “tradicionalne vrednosti”.

To je bio prvi susret tri zvaničnika od kako je stranka Viktora Orbana, Fides istupila iz Evropske narodne partije (EPP).

Poslanici Fidesa u EP sada ne pripadaju nijednoj političkoj grupi, ali su poslanici Salvinijeve i stranke Moravijeckog u dve odvojene parlamentarne grupe.

Poljska stranka PiS pripada Evropskoj grupi konzervativaca i reformista, a i italijanska Liga grupi Evropa slobode i direktne demokratije, u kojoj se nalazi i francuska ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje.

Do sada su pokušaji ujedinjenja nacionalističkih i krajnje desničarskih političkih snaga u EP uvek završavali neuspehom.

(Espreso / Beta)