in

“Spontani” skup pretvorio se u “rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije” (FOTO/VIDEO)

Protest studenta i profesora, Foto: Printscreen/Twitter

Koordinator u crnogorskom Ministarsvu prosvete Dragan Koprivica optužio je dekana Fakulteta za crnogorski jezik Adnana Čirgića da je “zloupotrebio studente”.

On ga je nazvao “uličarem”, a protest “rušilačkom, huliganskom akcijom”.

Na Cetinju su danas protestovali profesori i studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost jer Ministarstvo prosvete nije od prošle godine uplatilo nijednu ratu budžetskog doprinosa toj ustanovi.

Do incidenta je došlo kada je ispred zgrade Ministarstva kulture profesor Koprivica koji je angažovan kao koordinator, poslao poljupce okupljenima, a oni su negodujući pokušali da masovno uđu u zgradu Ministarstva, te je delovalo obezbeđenje.

Koprivica je potom izjavio da se “spontani” skup pretvorio u “rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije” Ministarstva, o čemu “pravna država mora dati svoje tumačenje”.

“Ispred zgrade je organizovan neprijavljeni skup, tzv. spontano okupljanje, nezadovoljnih studenata i profesora Fakulteta… u režiji Adnana Čirgića koji se na protestu ponašao ne kao profesor univerziteta, nego je vrištao kao obični huligan i uličar”, rekao je Koprivica.

Koprivica je rekao da je izašao da bi pozdravio prisutne i pozove na razgovor nekoliko profesora i studenata, ali je “Čirgić doživeo delirijum tremens, što se prenelo na jedan broj prisutnih”, a kada je demonstrantima poslao poljubac da bi ih “smirio”, “počele su prijateljski da lete kamenice”.

Zatim je “jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu i pored policijskog i dežurnog obezbeđenja, pa su i uskakali u kancelarije, vikali na službenice praveći nered po službenim prostorijama, valjda da im na prigodan način čestitaju Osmi mart”, rekao je Koprivica.

On je rekao da je skupu hteo da prenese stav Ministarstva da studenti nemaju razloga da brinu, da Vlada još nije usvojila budžet već primenjuje privremeno finansiranje.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost nije deo Univerziteta Crne Gore i finansira se direktno iz budžeta. Kako je ranije saopšteno, uplaćen mu je novac za plate zaposlenih profesora, ali ne i za honorarne i za tehnično funkcionisanje Fakulteta – za struju, vodu i dažbine.

Predstavnici fakulteta smatraju da im namerno ne uplaćuju sav novac jer “žele da potru sve što je crnogorsko”.

Bonus video:

(Espreso/ Beta)