in

SPUTNJIK V JE KAO RUSKI RULET!!! Skandalozna izjava EVROPSKE FUNKCIONERKE! Rusi su BESNI, traže hitno izvinjenje

Sputnjik V, Foto: Profimedia

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer Hohe apelovala je na članice Evropske unije da se suzdrže od odobravanja korišćenja ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu na nacionalnom nivou, dok agencija potpuno ne ispita njenu sigurnost i efikasnost.

– Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU-a da ne odobre vakcinu Sputnjik za hitnu upotrebu – rekla je, preneo je Tanjug, pozivajući se na britanski Guardian i agenciju Reuters.

– U budućnosti možemo imati Sputnjik na tržištu, kada budemo imali neophodne podatke i njihovu analizu. Tak postupak je u toku u EMA – dodala je.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU-a.

“Pre toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA počela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, sigurnost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena – dodala je Virthumer Hohe.

– To je uporedivo sa Ruskim ruletom. Savetujem snažno protiv hitnog postupka odobravanja – rekla je ona. 

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj – a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao početi pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje četiri države to zatraže.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Johnson&Johnsona, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine biće održan 11. marta.

– Očekujemo pozitivnu procenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine – dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove.

Rusi su zatražili hitno izvinjenje od nje. 

– Zahtevamo javno izvinjenje od Kriste Virthumer Hohe iz EMA, zbog njenih negativnih komentara o evropskim zemljama koje su direktno odobrile Sputnjik V. Njeni komentari dovode do ozbiljnih pitanja o mogućem političkom mešanju u procenu EMA koja je u toku. Sputnjik V je odobrilo 46 nacija. EMA nije dozvolila takve izjave o bilo kojoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neadekvatni i ruše kredibilnost EMA i njenog procesa odobravanja. Vakcine i EMA treba da su iznad politike. Evropljani zaslužuju nepristrasnu proveru, kakvu su imale 46 zemalja. Posle odlaganja provere Sputnjika mesecima, EMA nema pravo da ruši kredibilitet 46 drugih regulatornih tele koja su pregledala sve potrebne podatke – objavljeno je na Tviter nalogu Sputnjik V.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)