in

TUSKA ODBACILA OPTUŽBE DA JE PONIZILA URSULU FON DER LAJEN NA SASTANKU SA ERDOGANOM: Diplomatski fijasko u Ankari!

Ursula von der Lajen, Foto: Printscreen/Youtube

Turska je danas odbacila optužbe da je ponizila Ursulu fon der Lajen, jednu od najmoćnijih lidera Evropske unije, insistirajući da su zahtevi protokola EU primenjeni tokom sastanka u Turskoj predsedničkoj palati.Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarali su u utorak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o odnosima EU i Ankare.

Gosti su odvedeni u sobu za satanke, ali samo su dve stolice bile postavljene ispred zastava EU i Turske.

Von der Lajen je stajala vidno razočarana posmatrajući muške kolege kako zauzimaju stolice. Kasnije je viđena kako sedi na velikoj bež sofi, daleko od svojih kolega.

Fotografije sa sastanka su izazvale burne kritike na društvenim mrežama i optužbe za rodnu diskriminaciju.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je kritike nazvao “krajnje neopravdanim”.

“Turska je država sa tradicijom i nije joj prvi put da prima goste. Protokol koji se primenjuje za sastanke u Turskoj je u skladu sa medjunarodnim protokolom, i u skladu je sa turskom tradicijom gostoprimstva”, rekao je Čavušoglu.

On je insistirao da su turski i zvaničnici EU zaduženi za protokol održali sastanke pre posete i da je aranžman u skladu sa zahtevima EU.

Šef portparola Evropske komisije Erik Mamer rekao je juče da je fon der Lajen iznenadjena aranžmanom i da je trebalo da sedi zajedno sa Mišelom i Erdoganom.

Bonus video:

14:25

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

(Espreso/Beta)