in

TRIVIĆEVA O POČETKU NASTAVE “Škole u Hercegovini spremne za đake, sad svi moramo biti odgovorni”

Sve škole na području istočne Hercegovine spremne su za novu školsku godinu izjavila je danas u Trebinju Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture Republike Srpske.

Ona je navela da su predstavnici civilne zaštite već posetili škole na području Trebinja i dezinfikovali sve prostore kako bi bili čisti za školarce, prenosi Srpskainfo.

Trivićeva je istakla da je u sistemu obrazovanja Srpske oko 130.000 učenika i oko 17.000 zaposlenih, zbog čega je entitet i propisao epidemiološke preporuke i mere.

– Đaci će zajedno sa nastavnicima boraviti u školama dnevno oko dva časa, tako je napravljen raspored organizacije nastave, a slobodno vreme kao i do sada provodiće u lokalnoj zajednici. Ukoliko budemo svi kao pojedinci odgovorni i poštovali preporučene mere, koje se ni po čemu ne razlikuju od onih koje su i do sada propisivane, svi zajednički ćemo uticati da budu minimalni uslovi za pojavljivanje virusa korona u školama – rekla je Trivićeva.

Natalija Trivić u Trebinju

Ona je navela da su svi upoznati o merama i preporukama i da se svi organizacijski i tehnički pripremaju u skladu sa tim.

– Važno je naglasiti da će se svi kapaciteti škola i lokalne zajednice u konstantnoj saradnji, ali i u komunikaciji sa Ministarstvom prosvete i kulture zapravo organizovati na način da pratimo celu situaciju i da vidimo da li se sve mere koje su preporučene poštuju sa početkom nastave – rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da resorno ministarstvo vodi računa da se investira u škole, a ovu godinu, shodno epidemiološkoj situaciji, usmerilo je u saniranje svih sanitarnih čvorova u svim školama Republike Srpske.

– Svi učenici moraju imati jednake uslove, iz tog razloga investirano je u sanitarne čvorove i kupatila svih škola u Republici Srpskoj što će biti spremno sa 1. septembrom – rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da, kada je reč o početku školske godine, svi trebaju uzeti maksimalno učešće, te da je grad Trebinje i u prethodnom periodu sa direktorima škola preduzimao mere.

Ministarka u obilasku škola

Ministarka u obilasku škola

– Programe koje smo u prethodnom periodu sprovodili opet nastavljamo da sprovodimo i za narednu školsku godinu. Sa prevoznicima u Trebinju smo dogovorili da se prevoz uskladi sa školskim časom, da đaci ne bi čekali duži period bez prevoza da bi se vratili kući – rekao je Ćurić.

Direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Darko Jegdić ponovio je da su sve škole u istočnoj Hercegovini spremne za početak školske godine, te da će se postupati u skladu da preporukama Instituta za javno zdravstvo, resornog Ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda.

On je istakao da su kroz saradnju sa gradom i resornim Ministarstvom uspešno realizovali projekat ograđivanja školskog dvorišta, te da su aplicirali za projekte rekonstrukcije igrališta pored fiskulturne sale i grejanja u fiskulturnoj sali koji će biti realizovani u narednom periodu.

– Odobrena su sredstva za projekat učionice na otvorenom – letnje učionice, i mislim da će to koristiti svim učenicima naše škole – rekao je Jegdić.