in

Erdogan preti ruskoj vojsci u Siriji – Iz Moskve dobio odgovor

Situacija nakon napada snaga sirijske vlade na položaje proturski orijentisanih pobunjenika, a potom i odmazde – obaranja helikoptera sirijske vlade, zaoštrena.

Turski predsednik Erdogan već dva dana preti da će Turska napasti snage sirijske vlade bilo gde u severnoj Siriji ako još jedan turski vojnik bude povređen. Poručio je i da je Turska odlučna da do kraja februara potisne snage sirijske vlade iza turskih osmatračnica u severozapadnoj pokrajini Idlib.

“To ćemo učiniti na koji god način, iz vazduha ili sa zemlje”, zapretio je Erdogan iz Ankare. Ali kome je ta pretnja upućena – Bašaru el Asadu, koji je na čelu Sirije ili predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez čije pomoći sirijske snage ne bi opstale u višegodišnjim borbama na tlu Sirije, u kojima se odnos snaga na terenu menja iz dana u dan?

Peskov: Turska štiti teroriste

Na Erdoganove optužbe odgovorio je Kremlj, odakle se javio Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je rekao da “sirijske snage u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile”. Peskov je istakao da su akcije sirijskih snaga “usmerene na neutralisanje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti”, prenosi Tas.

Odmah je usledila i kontraoptužba, jer je, kako navodi Rojters, Peskov rekao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutralisanje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih grupa na sirijske i ruske snage nastavljaju.

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

Hitan sastanak

Zbog svega toga, Ankara u narednim danima šalje delegaciju u Moskvu, radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, a to je najavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da je oko milion ljudi raseljeno zbog sirijskih napada, preneo je Rojters. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, kao podršku turskim planovima da nađe rešenje za smeštaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, preneo je Rojters.

Putin poručio Erdoganu da ispoštuje sporazum

Celokupna situacija rezultirala je telefonskim razgovorom Putina i Erdogana, saopštio je Kremlj.

Erdogan i Putin su se saglasili da je neophodno u potpunosti ispuniti rusko-turske sporazume o Siriji.

“Dvojica lidera razgovarala su o raznim aspektima aktivnosti koje za cilj imaju rešavanje sirijske krize”, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas.

U saopštenju se precizira da je telefonski razgovor inicirala Ankara.

(B92,Tanjug)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments