in

RUSKI STRUČNJAK: Suviše je kasno da se zaustavi Rusija na “Severnom toku 2” – OVO SE DOGAĐA …

Aleksej Anpilogov, direktor Fonda za podršku istraživanja i razvoja civilnih inicijativa, stručnjak za nuklearnu energiju, govorio je o američkim pokušajima da spreče završetak projekta Severni tok-2.

Ranije su nemački mediji objavili članak u kome se navodi da će američke vlasti ponovo pokušati da preduzmu sve neophodne mere kako bi sprečile Rusiju da završi izgradnju gasovoda Severni tok-2.

Uvereni su da će Vašington negativno prihvatiti vest da Gazprom i dalje planira da dovrši implementaciju ovog projekta i da će biti spreman da uvede nova ekonomska ograničenja protiv Moskve.

Ekonomski stručnjak Aleksej Anpilogov siguran je da će Sjedinjene Države pokušati da utiču na Gazprom i Rusiju, ali ove mere više neće moći da zaustave poslednju fazu izgradnje Severnog toka-2.

Pored toga, brod „Akademik Čerski“ je već dobio „zeleno svetlo“, a koji se inače priprema da dobije dozvolu za obavljanje poslova na završetku gasovoda od Danske agencije za energetiku.

Ustvari, Vašington više neće moći da spreči završetak ovog projekta, a svi američki planovi u tom smeru osuđeni su na neuspeh.

„Važno je napomenuti da Sjedinjene Države, najverovatnije, neće moći da izvrše nikakav pritisak na Dansku i odlože dobijanje dozvole za „Akademika Čerskog“.

Pored toga, već je jasno da je pozicija nemačke strane, koja je zainteresovana za izgradnju Severnog toka-2, postala jasnija“, rekao je ekspert.

Antilogov je napomenuo da će Sjedinjene Države možda pokušati da nametnu ograničenja protiv Severnog toka-2, ali nakon što on bude kompletno dovršen i pušten u upotrebu.

Vašington ima priliku da izvrši pritisak na trgovce koji se pripremaju za kupovinu ruskog gasa. Međutim, i u ovom slučaju, Rusija ima načina da odbaci nove američke sankcije izvodeći ih pred međunarodni sud.

„Jedino što Sjedinjene Države mogu da učine je da uvedu neka nova ograničenja ili sankcije protiv trgovaca koji će kupovati gas od Severnog toka-2.

Ali ipak mislim da Vašington to neće učiniti, jer u takvom slučaju Rusija može da ospori američku odluku uz pomoć mehanizama međunarodne regulacije trgovine.

Na kraju krajeva, Amerika je članica Svetske trgovinske organizacije i iz objektivnih razloga je neće napustiti “, rezimira Anpilogov.

Webtribune.rs

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0