in

Tadić o Crnoj Gori: Sve je to dogovor Đukanovića i Vučića uoči izbora – VIDEO

U odnosima između Srbije i Crne Gore dešava se – dogovor između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, kao što se dešava i dogovor Vučića i Kolinde Grabar Kitarović i svih ostalih populista u regionu, gde u uspostavljanju odnosa između država i naroda oni podržavaju jedni druge i pripremaju se za izbore, ocenio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

“Treba svi građani da znaju da nam slede izbori i u Crnoj Gori, i Srbiji i Hrvatskoj i da je to sad priprema”, kazao je Tadić u Danu uživo.

Prema njegovim rečima, efekat trenutnih napetosti je fokusiran na parlamentarne izbore.

Svako od populista u regionu je upravo u dogovorenim napadima sa populističkim kolegom sa druge strane granice podizao rejting sebi na izborima, navodi on.

“S druge strane u Crnoj Gori radi se o višegodišnjem pokušaju izgradnje crnogorskog identiteta, koji se udaljava od srpskog identita, što je besmisleno, kao što je besmisleno i negiranje crnogorskog identiteta. Ali svi su tu imali koristi, oni su se koristili i u ono što je dovodilo u pitanje integritet i populaciju i porodica u Crnoj Gori – to je patološki opasan proces, koji je vlast u Crnoj Gori nametala, ali je imala i svoje pristaše u Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su se hvalili da su digli nivo odnosa sa Crnom Gorom, a evo gde smo stigli”, dodao je.

Kad god odnosi među nacijama zavise od dva čoveka, “takvih manipulatora”, populista, onda građani dolaze u vrlo tešku situaciju i odnosi među narodima dolaze u pitanje, zaključio je Tadić.

Najava odlaska Vučića u Crnu Goru, kako je dodao, zato je samo predstava i sve u vezi sa tim je predstava.

“To je jedna odvratna predstava dvojice vrlo neodgovornih i opasnih ljudi koji su na čelu dve zemlje već godinama, i imaju i svoje partnere u Hrvatskoj sa kojima sarađuju – to je Kolinda Grabar Kitarović koja dovodi u pitanje dignitet hrvatske nacije, kao što to radi i Đukanović”, kazao je gost Dana uživo.

Kako je ocenio, to je realnost modernog sveta.

“Danas političke spodobe, narcisoidne, svuda u svetu dolaze na vlast i diče se nadnaravnim sposobnostima, poput toga da nemaju potrebu da spavaju, kako i Grabar Kitarović, tako i Vučić, koji neprekidno samo radi… To su lažovi na sve strane, koji vode ekperiment sa narodima, a koji pokazuje koliko dostojanstvo nacije može da se spusti. A posledice će biti katastrofalne za sve, jer su ih doveli u situaciju ispod svakog dostojanstva”, rekao je Tadić.

Nije ni bitno da li će Vučić posetiti CG, dodaje, jer – sve je najgora populistička propaganda, kao iz “gebelsovskog perioda”.

“Građani ne treba da budu naivni i da nasedaju na lažni patriotizam. Lažne patriote su lopovčine, i zato moje upozorenje građanima da ne nasedaju na Vučića i Đukanovića i populiste iz Hrvatske. Uvek će ovaj prostor biti leglo za takvu vrstu političara”, kaže bivši predsednik.

Govoreći o apelu grupe intelektualaca osude “pokušaja ugrožavanja mira u Crnoj Gori” po nalogu iz Beograda, on je rekao da je to skandalozno.

“Ti naslednici tzv belih listića koji su poluinteligenciju primenili, gde su osudili Srbiju zato što ugrožava prava demokratske Đukanovićeve Crne Gore – to je skandalozno, i govori da oni nemaju intelektualne kriterijume kad podržavaju potpisivanje peticija…”, ocenio je.

Dolazak Milanovića bio bi pozitivan za region

Tadić je govoreći o izborima u Hrvatskoj rekao da bi dolazak Zorana Milanovića na mesto predsednika bio važan pozitivan početak domino efekta u regionu.

“Da se skine jedan populista sa vlasti, što bi pred izbore bila važna poruka, bilo bi važno da se pokrene takav proces. Mi živimo u sistemu spojenih sudova i sve što se desi u Hrvatskoj, ima uticaja u BiH, i Crnoj Gori, Srbiji, istog trenutka se pokreću procesi u regionu. Zato podržavam Milanovića jer za razliku od Kolinde Grabar Kitarović, on nije populista, sa njim nije jednostavno, ali on nije čovek mržnje i zla”, zaključio je.

(N1 Beograd)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments