in

Upravo je palo u ruke Kimove sestre, a ovako ono sprovodi TEROR u Severnoj Koreji

Ponovo su se, po ko zna koji put ove godine, pojavile glasine o lošem zdravstvenom stanju severnokorejskog lidera Kim Džong Una usled njegovog misterioznog odsustva iz javnosti, a kao i uvek do sada pratili su ih izveštaji o rastućoj moći njegove sestre.

U diplomatskim i obaveštajnim krugovima upućenim u dešavanja unutar Severne Koreje u poslednje vreme se spekuliše da je Kim Jo Džong (32) spremna da preuzme vlast, dok neki već nagađaju da će upravljati “gvozdenom pesnicom”. U prilog tome ide i izveštaj južnokorejskih zvaničnika da je ona nedavno preuzela kontrolu nad najznačajnijim političkim telom u zemlji.

Kako tvrde južnokorejski zvaničnici, sada praktično rukovodi Odsekom za organizaciju i usmeravanje u okviru vladajuće Radničke partije. Ukoliko su navodi južnokorejskih zvaničnika tačni, pozicija Kim Jo, koja je i ranije važila za drugu najmoćniju osobu u Severnoj Koreji, sada je dodatno učvršćena.

Foto: Luong Thai Linh / EPA;

Iako se promene u državnom i partijskom vrhu Severne Koreje ne saopštavaju javno, pretpostavlja se da je Kimova sestra na mesto šefa Odseka postavljena početkom godine, na šta potencijalno ukazuje povećan obim njenih dužnosti.

Južnokorejski ministar odbrane Džeong Kjeong Du izjavio je da se čini da ona sada ima i značajnu ulogu u oblikovanju politike prema Južnoj Koreji i SAD.

Tajnoviti Odsek

Odsek za organizaciju i usmeravanje (OGD) zadužen je, ukratko, za ideološku indoktrinaciju, organizaciju i postavljenja na političke funkcije u partiji, kao i za nadziranje lojalnosti njenih članova Kim Džong Unu.

To moćno i tajnovito partijsko telo nadzire sprovođenje partijske politike na gotovo sve životne oblasti Severne Koreje, od civilne, preko vojne do vladine. Politika se zasniva na volji vrhovnog vođe, u ovom slučaju Kima.

OGD kontroliše ključno osoblje u vladi, Radničkoj partiji i Кorejskoj narodnoj armiji. Ova kontrola proizilazi iz moći OGD-a da bira i otpušta visoke zvaničnike na osnovu praćenja koja vrši, evidencija koje prikuplja i istraga koje vodi. Tako je i zaradio reputaciju najmoćnijeg i najozloglašenijeg partijskog tela.

OGD je takođe odgovoran za sprovođenje partijskih smernica kako bi se obezbedila lojalnost Кimovom režimu i održavala ideologija stranke. Odsek nadgleda sprovođenje th smernica sve do lokalnog nivoa, pa čak i do radnih mesta. Budući da svaki državljanin Severne Кoreje doživljava stranački život u nekom obliku, bez obzira na to što se stvarno pridružio partiji, OGD i njegova uputstva direktno utiču na živote svakog Severnokorejca od najvišeg do najnižeg nivoa.

Zbog toga što je rad OGD-a režim obavio velom tajnovitosti, o samom Odseku se najviše saznaje na osnovu svedočenja defektora i stučnih analiza. Kako se iz različitih izvora moglo čuti da je ODG “jedini entitet koji je zapravo bitan kada je u pitanju donošenje i sprovođenje odluka“, kao i da upravo on “odražava autokratsku strukturu režima”.

“Stvarne vođe Severne Koreje”

Kako je pre nekoliko godina pisao “Gardijan”, neke tvrdnje su čak išle dotle da su ljudi na čelu OGD-a pravi lideri Severne Koreje, a da je Kim samo “njihova marioneta”. Zvaničnici koji rade u okviru OGD-a nisu pod jurisdikcijom državnog zakona, nakon što je memorandum koji je Kim Džong Il izdao osamdesetih godina pretvorio OGD u delimično tajnu organizaciju. Zvaničnici nižeg ranga ne uživaju iste privilegije, ali svakako važe za politički moćne osobe.

OGD ima veliku ulogu u zloglasnom kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji. Nadgledanje politike ljudskih prava u zemlji, iako to nije formalno imenovano, podleže odgovornosti OGD-a. Кontrola Odseka nad sprovođenjem partijske politike omogućava joj da evidentira i kazni sve Severnokorejce koji se ne pridržavaju te politike. Oni mogu biti uklonjeni sa položaja moći, preusmereni ili, u teškim slučajevima, biti uskraćeni za pristup hrani i medicinskim sistemima ili čak poslati zatvor i radne kampove.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 2017. godine sankcionisao je OGD kao i njegovo ključno rukovodstvo. Godinu dana ranije Odsek su sankcionisale i Sjedinjene Države.

BONUS VIDEO Sestra Kim Džong Una