in

Uragan Lora prerastao u četvrtu kategoriju, katastrofa u najavi

Uragan Lora prerastao je u četvrtu kategoriju i ocekuje se da će tokom večeri izazvati katastrofalne oluje, ekstremne vetrove i poplave u severozapadnom delu Meksičkog zaliva, upozorio je Nacionalni centar za uragane.

Na satelitskim snimcima vidi se da je u proteklih nekoliko sati Lora postala zastrašujuće snažan uragan, koji bi mogao da dovede do potapanja čitavih naselja, prenosi Glas Amerike.

“Kada se stanovnici nekih delova probude u četvrtak ujutru, neće verovati šta se dogodilo”, rekla je specijalistkinja Nacionalnog centra za uragane Stejsi Stjuart.

Ona je dodala da bi u nekim delovima, talasi mogli da budu viši od četiri i po metra, “a ono što ne oduva vetar lako bi mogla da obori voda okeana u naletu ka kopnu.”

Prethodno je saopšteno da je Lora dostigla status kategorije tri, sa vetrovima jačine od oko 185 kilometara na sat.

Kako se navodi, dolasku oluje prethodiće udari vetrova jačine skoro 210 kilometara na sat, a voda bi mogla da nadre u kopno duž obale od Teksasa do Misisipija.

Upozorenja na uragan su izdata od San Luis Pasa u Teksasu do Intrakostal Sitija u Luizijani.

Uragan četvrte kategorije mogao bi da nanese katastrofalnu štetu.

“Nestašice struje trajaće nedeljama, a možda i mesecima. U većem delu zahvaćenog područja neće moći da se živi više nedelja ili meseci”, upozorila je meterološka služba.

U toku je najveca evakuacija u SAD za vreme pandemije, a više od pola miliona ljudi u utorak je dobilo naređenje da napusti deo obale Meksičkog zaliva duž granice Teksasa i Luizijane.

Više od 385.000 stanovnika gradova Bomon, Galveston i Port Artur u Teksasu moralo je da se evakuiše, a još 200.000 je naređeno da napuste okruge na jugozapadu Luizijane gde meteorolozi očekuju talase više od četiri metra, koji bi mogli da potope čitava naselja.