in

UZURPACIJA ILI DEMOKRATIJA NA DELU Danas (ne)regularni izbori u DS, Lečić jedini kandidat: “Stavljamo tačku na sukobe”

– Današnjim izborima za predsednika apsolutno se stavlja tačka na sukobe u DS-u. Ova partija se zove Demokratska stranka. Ovo je demokratski proces – poručio je danas Branislav Lečić, jedini kandidat na predsedničkim izborima u Demokratskoj stranci, koje osporava aktuelno rukovodstvo.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Branislav Lečić

On je nakon glasanja rekao da to isto čini 4.500 članova stranke.

– Ako bude većinski izglasana ova ekipa koju ja predstavljam, to znači da je izabrana politika “Tri tačke za Srbiju”, koju sam promovisao i koju ću dosledno sprovesti ako budem izbran – rekao je Lečić.

On je naglasio da izlaznost na izborima završava svaku dilemu u vezi sa DS.

– Ako ne verujemo u taj demokratski proces onda nismo demokrate. Ne verujem da demokratska stranka može drugačije da izađe na kraj s svojim sporovima. Nikakvih deoba u DS više ne može i ne sme da bude. Ako me izaberu, prva stvar koju ću da uradim je poziv svim demokratama da se ujedinimo i formiramo jaku Demokratsku stranku – poručio je Lečić.

Dodao je i da je njegova ruka odavno pružena aktuelnom predsedniku demokrata Zoranu Lutovcu, ali da nema odgovora, već “napada, izbacivanja, krivičnih prijava, rigidnosti koja apsolutno nije demokratska”.

Kada je reč o programu “Tri tačke za Srbiju”, Lečić je objasnio da to podrazumeva beskompromisnu borbu za civiizovanu Srbiju, što znači Evropsku uniju jer tu, kako kaže, pripadamo.

– Druga tačka je građanska Srbija što znači da najzad počnemo da mislimo kakvu mi to zemlju hoćemo, a ne samo kolika je. Treća tačka je jednaka prava za sve, a to je nešto što je neophodno ovom društvu, moderna, pravna, ozbiljna država koja vodi računa o svakom svom građaninu – rekao je Lečić.

Izbori za novog predsednika Demokratske stranke održavaju se danas, a jedini kandidat je dosadašnji član Glavnog odbora DS i bivši ministar Branislav Lečić. Ove izbore ne priznaju Zoran Lutovac i sadašnje rukovodstvo stranke.

“To nisu i ne mogu biti izbori za rukovodstvo Demokratske stranke jer je Statut Demokratske stranke jasan po pitanju načina raspisivanja izbora, kandidovanja, organizovanja kampanje i samog dana izbora. Nijedan od neophodnih uslova za raspisivanje izbora nije ispunjen, što je više puta potvrđeno i u izjavama samih “organizatora”, dakle, u subotu nema izbora”, navedeno je na zvaničnom sajtu DS-a.

Izbore u DS nije raspisao aktuelni predsednik Zoran Lutovac, već druga struja unutar stranke u kojoj se nalazi i Lečić.

Lečić je prethodnih nedelja vodio unutarstranačku kampanju, obilazio opštinske odbore i predstavljao im svoj program.

Sa druge strane Lutovac je rekao da taj deo DS želi na silu da preotme stranku i pretvori je u koalicionog partnera Aleksandra Vučića.